Skoči na vsebino

Provincialni minister p. Stane Zore imenovan za ljubljanskega nadškofa in metropolita

  • od

Apostolski nuncij v Sloveniji dr. Juliusz Janusz je poslal naslednje sporočilo:

Z veseljem sporočam, da je sveti oče, papež Frančišek, imenoval p. Staneta Zoreta za ljubljanskega nadškofa in metropolita.

Dr. Juliusz Janusz
Apostolski nuncij v Sloveniji

p. Stane Zore, frančiškan (OFM), je bil rojen 7. septembra 1958 na Selah pri Kamniku, v ljubljanski nadškofiji. Večne zaobljube je naredil 4. oktobra 1984 pri manjših bratih frančiškanih.

V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1985. Diplomiral je iz teologije na Teološki fakulteti v Ljubljani. Bil je rektor Marijinega svetišča na Brezjah in Sveti Gori. Večkrat je bil vzgojitelj bratov v začetni vzgoji.

Doslej je bil provincialni minister Slovenske frančiškanske province sv. Križa (drugi mandat) in predsednik Konference redovnih ustanov v Sloveniji.

Z imenovanjem je njegova služba provincialnega ministra ugasnila. Naši Generalni in Posebni statuti ob izpraznjenju službe provincialnega ministra narekujejo, da začasno vodstvo province prevzame provincialni vikar (p. Marjan Čuden), ki mora v tridesetih dneh sklicati provincialni definitorij, ki izvoli novega provincialnega ministra, potem ko se je posvetoval s slovesno zaobljubljenimi brati province. Novoizvoljeni provincialni minister ostane v službi do naslednjega provincialnega kapitlja, ki ga bomo obhajali leta 2016 (Prim. GS čl. 188 in PS čl. 80,2).

Prisluhnite pogovoru z njim na Radiu Ognjišče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.