SOBOTA 31. TEDNA MED LETOM

Lk 16,10

“… Kdor je zvest v najmanjšem,
je zvest tudi v velikem,
kdor pa je krivičen v najmanjšem,
je krivičen tudi v velikem…”

Denar lahko (po)kvari človeka. Denar je sredstvo, s katerim si je mogoče pridobiti skoraj vse dobrine, razen največje dobrine, edine resnične. Največja krivičnost je v človeku, ki ima rajši denar kot Boga, največjo dobrino. Kdor ima v srcu poželjivost po denarju, lakomnost, vrtoglavo pade v omenjeno krivičnost. Ravno nasprotno pa ljubezen do Boga vodi do pravilne in dobre uporabe minljivega bogastva in tudi do solidarnostnega deljenja z drugimi iz ljubezni do bratov. Slednje poveča notranje zadovoljstvo in veselje, pa tudi občestvo z bližnjimi…

En odziv na “SOBOTA 31. TEDNA MED LETOM”

  1. Gospod vzgaja Tvojo in mojo vest, ko naju vabi k pravičnosti, odkrivanju resničnih vrednot in k življenju po njih. Ne smemo zamenjevati vrednot in ciljev s sredstvi, kot je na primer denar…Hrepenenje po “imeti” nas lahko hitro zavede na napačno pot, k napačnim izbiram, mičejo nas potem dosti nepomembne stvari, ki nam lahko prinesejo ugodje ali trenutno veselje, prave sreče in resnične izpolnjenosti pa ne. Celo nasprotno: več ko materialnega imamo, bolj smo s tem zasužnjeni in od tega odvisni. Postajamo lahko plehki, egoistično naravnani, izgubimo pravi kompas v sebi, vest nekako okrni ali celo zakrni, duhovni svet se zoži in močno omeji na bolj čutne zaznave in potrebe….
    Človek tedaj nekako vse bolj vidi in postavlja na prvo mesto sebe in svoje potrebe….Kot bi pozabili na minljivost….Človek slepo zazrt vase, pozablja na svojega brata, pozablja na Boga, pozabi na pravičnost, beseda ljubezen izgubi svoj pravi pomen.
    Gospod….v svojem življenju se premalokrat zavedamo bistva pa tudi svoje obdarjenosti. Obdaroval si nas na mnoge načine, mi pa pogosto ne znamo teh darov prepoznavati, jih sprejeti,pravilno ceniti, jih razvijati…in Ti biti hvaležni zanje.
    Vzgajaj nas…, Te danes prosim, k pravičnosti, pravilnemu vrednotenju in goreči hvaležnosti, ki vključuje tudi ponižnost in potrebo po tem, da delimo s svojimi brati in sestrami, naj pravilno cenimo, spoštujemo in sprejemamo drug drugega. Uči nas resnične ljubezni in pomena zvestobe v malem…, da bomo nekoč vredni Tvojega pogleda in deleža, ki nam ga želiš nakloniti v tem, česar človeško uho še ni slišalo, oko še ni videlo in srce lahko le sluti in po tem hrepeni…..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.