5. JANUAR

1 Jn 3,11-21

Ljubezen spoznavamo po tem,
da je On dal življenje za nas.
In takó smo tudi mi dolžni dati življenje za brate.
Otroci, ne ljubimo z besedo, tudi ne z jezikom, ampak v dejanju in resnici.

Apostol Janez je evangelist ljubezni. V tem je zelo jasen in dosleden. Krščanstvo je hoja za Jezusom; Jezus Kristus je šel v ljubezni do konca. Tudi za njegove vernike ni omejitve. Kdor resnično ljubi je sposoben vsake žrtve – tudi življenje dati – tako iz ljubezni do Jezusa Kristusa, kar potrjujejo mučenci, kakor tudi iz ljubezni do bližnjega, kar vse do današnjega dne potrjujejo velikodušni pričevalci “prve zapovedi”.

En odziv na “5. JANUAR”

 1. Človekova potreba po temeljni sprejetosti, po ljubezni je že od prvih trenutkov bivanja…in zatem zavedanja, vsajena globoko vanj.
  Potreba po samoohranitvi, po prejemanju in dajanju in izkazovanju pripadnosti… O njej je zapisanih mnogo besed, mnogo poetičnih izpovedi, zaradi nje prelite mnogo solz in srčne krvi…Zaradi nje se porodijo močna čustva, nekateri govorijo tudi o “energijah”, v zvezi z njo in okoli nje se vrti ta svet in življenje in zaradi njenega pomanjkanja, neuslišanosti ali izgube se rodi celo sovraštvo, jeza, obup, depresija, celo nasilje…

  Nekaterim pomeni “ljubezen” le bolj ali manj zadovoljitev potreb na telesni ravni.Drugi vse življenje le slepo sanjarijo o njej…in je nikoli v resnici ne do-živijo in se ne uresničijo v njej. Nekaterim pa je večen navdih, jedro in bistveni namen in temeljni cilj za uresničevanje in praktično udejanjanje kateremu resnično posvetijo in darujejo svoje življenje.

  Še mnogo bi se dalo o tem razpravljati.
  A resnična ljubezen je namreč mnogo več kot čustvo, hrepenenje,potreba ali strast…, je način življenja,delovanja, notranje rasti in zavestnega truda in dela. Ni zgolj neka slepa zagledanost, ki ne bi segla dlje od mojega in tvojega nosu, ali potešila vse najine strasti in poželenja; ne prinese prave izpolnitve dokler sva tu le jaz in ti, dokler vanjo ne povabiva njenega Stvarnika, tistega edinega iz katerega izhaja in po volji katerega nam je bila in nam je, kot temeljna potreba in celo nuja vsajena v srce in v temeljno bit! V vsako celico tebe in mene, snovno kot duhovno.

  Apostol Janez ve o čem govori…In prva in obenem največja Jezusova zapoved, ki v svojem bistvu zajema in povzema vseh deset Božjih zapovedi…, nam spregovori ravno o bistvu vsega kar je potrebno, da izpolni namen našega bivanja. Jezusova zapoved ljubezni se ne začenja z neko prepovedno obliko v smislu: “ne delaj tega in tega…” pa boš srečen in izpolnjen, pač pa s čisto kratkim, jasnim in praktičnim navodilom in smerokazom.
  Ki pravi takole: “Ljubi Boga in svojega bližnjega kakor samega sebe!” Delaj dobro, imej se najprej na pravi način rad, da boš v resnici lahko ljubil druge! In zavedaj se, da je Bog sam Ljubezen, njen izvor in kreator, njeno osrčje, njena vitalna celica, njen “generator”, njeno jedro in bistvo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.