SOBOTA 1. TEDNA MED LETOM

Mr 2,17

Ne potrebujejo zdravnika zdravi, ampak bolni.

Ampak zdravi bi včasih sami želeli biti bolni, da bo dobili pozornost, nego, nasmeh, prijaznost, ki jo svojim bolnikom nudi Zdravnik. Je ta želja njihova bolezen?

En odziv na “SOBOTA 1. TEDNA MED LETOM”

 1. Ni človeškega bitja, NI človeka na tem svetu, ki si ne bi želel biti na nek način opažen, sprejet, varen, razumljen, ljubljen….In ta potreba je najbolj temeljna od vseh. Zato tudi najbolj kliče, včasih naravnost prosi, kliče, roti….ali celo kriči po uresničitvi. Res na različne načine….Neuresničena potreba…pa se lahko obrne v svoje nasprotje…: v sovražnost ali celo v sovraštvo, odvračanje stikov z bližnjim, hlad, umikanje v samoto in v osamo, v neko obliko čudaštva in samopašnega vedenja….Da, tako zelo globoka, globoko v nas je zakoreninjena ta osnovna potreba po sprejetosti, varnosti, pripadnosti, ljubljenosti in ljubezni, da lahko neuresničena povsem spremeni človeka in njegovo razmišljanje, vedenje, odnose, odzivanje nase in na okolico. V ekstremnih primerih lahko vodi celo v skoraj v agresivno brezčutno “zver”, ki se prebudi v nekomu (sicer že nosilcu določenih genetskih ali drugih predispozicij)sposobno ubijati, moriti,(ko se jeza zavrženosti obrne navzven in se sprožijo v njem neki psihopatski ali sociopatski mehanizmi).

  V večini primerov pa človek, ki nikoli ni bil ljubljen, tudi zelo težko ljubi samega sebe…, kaj šele druge!!! Tega preprosto ni sposoben.

  Seveda pa lahko neljubljenost, ki globoko rani in prizadene dušo…vodi v neke vrste čudaštvo, umaknjenost in psihično bolezen (vase zaprtost, odtujenost, sovražnost, …depresijo), kar pa se, ker smo celota- slej ko prej, če to stanje ni zdravljeno, poveže in izteče v bolezen telesa….
  Brez, ali ob izgubi ljubljene osebe, človek včasih več ne vidi smisla življenja. Strto srce še kako vpliva (ne le na voljo do življenja pač pa tudi) na življenjske procese, duševno in telesno zdravje….Dokazano je, v strokovni literaturi in praksi, da se lahko ob tem podre duhovno, duševno in telesno zdravje….in zaradi notranjih ran se lahko pojavijo neozdravljive, usodne bolezni.

  Iz vsega tega pa moremo tudi zaslutiti pravi odgovor na zgoraj zastavljeno vprašanje.
  DA, tudi bolezen (duše kot telesa…) je lahko nezavedni klic, včasih dobesedno krik na pomoč!
  Mnogokrat tudi odsev prošnje za pozornost ali ogledalo, da smo premalo storili zase, za bližnje….in obenem tudi poziv k osveščenosti in k drugačnemu in odgovornejšemu odnosu in ravnanju. To telo je namreč le čudovito ustvarjena…., a krhka posoda duha!

  In Jezus je vedel, da oboje potrebuje ljubečo skrb in nego.
  Kot tudi odnosi med ljudmi….Nismo sami sebi namen pač pa poDARjeni, darovani sami sebi in drug drugemu. In želja po ljubiti in biti ljubljen…nikoli in v nobenem primeru ni in ne more biti bolezen, ker nam je vsajena od Boga, v vsako celico!
  Zaupajmo v Boga in ga prosimo, naj nam odpre oči za prave odnose….do sebe, Boga in bližnjega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.