SOBOTA 2. POSTNEGA TEDNA

Lk 1,26-38

Angel ji je odgovoril: “Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila,
zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin.
Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti;
in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno.
Bogu namreč ni nič nemogoče.”
Marija pa je rekla: “Glej, Gospodova služabnica sem,
zgôdi se mi po tvoji besedi!”
In angel je šel od nje.

Ko je Marija izrekla te besede, si ni predstavljala, kako strašna usoda bi jo lahko zadela: Jožefova odslovitev, kamnanje ali zavrženost od njene družine. Ve samo to, da jo prosi Bog, naj mu služi, in ona hoče radovoljno ubogati. Tudi mi ne smemo čakati na to, da bi videli, kaj nas čaka v življenju, predno darujemo svoje življenje Bogu. Darujmo se prostovoljno, četudi se nam zdijo posledice katastrofalne!

En odziv na “SOBOTA 2. POSTNEGA TEDNA”

 1. Bogu lahko darujem svoje življenje na mnogo načinov…! Temeljna odločitev Zanj, za vero Vanj, za upoštevanje, spoštovanje in izpolnjevanje Njegove postave – Božjih zapovedi pa je pri tem bistvenega pomena.
  Ni toliko pomembno,v katerem stanu mu bom služil-a, to je stvar osebne izbire in odločitve, pomembneje je KAKO mu služim. Vsaka od omenjenih izbir (samskost, poročenost ali celibat) pa ima seveda svoje prednosti-pluse ali pa tudi minuse…., svoja lastna bremena in križe.
  Bog vsekakor ne želi in ne pričakuje od nas, da bi se v enem od teh stanov mučili, trpeli ali mučili drug drugega! To je nezdrav pogled na “darovanje” sebe. To ni pravo darovanje.
  Bog želi, da se svobodno odločimo za izbiro in obliko poti, ki jo bomo živeli. In samo na takšen način jo lahko prehodimo in jo zmoremo hoditi, uresničevati, skozi njo pričevati in jo ohranjati z veseljem, izpolnjenostjo in globokim mirom v sebi….
  Potem ne bo nobenih “katastrofalnih posledic”, ampak nasprotno: osebnostna rast, zorenje in pristno veselje v služenju. Seveda pa nobena od teh izbir a priori ni vselej enostavna in lahka….in vselej nosi s seboj svoja bremena in posledice, kot vsaka pomembnejša odločitev v življenju. A to je pač življenje v svoji realnosti in na to moramo biti vedno znova pripravljeni, se v tem “boju” krepiti, vedno znova odločati in se za uresničevanje svojega temeljnega smisla in ciljev tudi skozi preizkušnje utrjevati.

  Prosimo Svetega Duha za razsvetljenje, vodenje in dar modrosti, da bomo znali prav spoznati, interpretirati, razumeti sprejeti in uresničevati Njegovo voljo, saj verujemo, da nas ljubi, ve in nam želi le to, kar je za vsakogar od nas najbolje.

  Dobri Bog, odpri nam oči za vse to….in prosim, podari nam moči in poguma, da bomo mogli kljub preizkušnjam tudi vztrajati,…, če pa smo se zmotili pa nam pokaži boljšo in primernejšo Pot, da Ti bomo potem lahko v resničnem veselju, predanosti in iskrenosti do samega sebe, do bližnjih in Tebe prav in dobro služili…..
  Vztrajno in temeljno nezadovoljstvo namreč kaže na napačno izbiro Poti, dobri Bog pa nikakor ni naš “rabelj” ali sodni izvršitelj…(kot si kdaj pa kdaj radi privzamejo to vlogo nekateri ljudje) ….pač pa dobrotljiv, usmiljen in odpuščajoč Oče, ki nam vedno znova dopušča odprte možnosti in nove, modrejše, pravilnejše, primernejše in boljše izbire!
  HVALA TI GOSPOD!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.