24. NEDELJA MED LETOM

Jn 3,14

“… Sin človekov mora biti povzdignjen… “

Za Jezusa je pomembno, da je povzdignjen nad človekov greh, zlobo, smrt. Ko je povzdignjen, vse odrešuje z nebeške višine neskončne in usmiljene ljubezni.Povzdignjen odrešuje, kjer hrepenijo po njegovem odrešenju. Bistvo njegovega življenja in poslanstva je namreč odreševanje.
Ali hrepenim, da bi me Gospod odrešil? V čem in kateri kotički srca so potrebni njegovega odrešenja? Se zavedam, da Jezusovo odrešenje prihaja po mojem osebnem spreobrnjenju? Ali se zavedam, da je eno največjih veselj človeškega srca prav veselje spreobrnjenja od ne-svobode greha v svobodo svetega življenja?
Kakor se je Gospod z zemlje povzdignil, da bi me (nas) odrešil, tako se moram ponižati, da me doseže odrešenje njegovega križa. Kristus je moral biti povzdignjen, ker je resnica in ga človekova laž ni prenesla.

En odziv na “24. NEDELJA MED LETOM”

 1. Kdo si Gospod?
  Zdi se, da si poln nasprotij…!
  Rojen v uboštvu, a Kralj. Izkušen v trpljenju in zasramovanju, a odrešujoč!
  Načelen, poln visoko etičnih in moralnih načel, na trenutke strog, a obenem ljubeč in usmiljen do nas grešnikov…
  Učitelj in brat obenem…Bog in Očetu pokoren Božji Sin, obenem v božji in človeški podobi…Obljubljaš nam večno življenje in zmago nad smrtjo in zlom, a sam si moral umreti na križu.Praviš nam tudi, da Tvoj jarem ni težak, a v bremenih življenja ni vedno najbolj lahko prepoznavati Božje volje in nekega smisla, sladkosti in miline….
  Strogo obsojaš greh…, a do grešnikov samih znaš biti neskončno potrpežljiv, usmiljen in nežen.
  Kdaj boš spet končno prišel, na Zemlji se zdi, da vlada pravi kaos…, tolikokrat zmaguje zlo, krivičnost, nasilje, nered, Tvoje ovčice so preganjane od volkov z mnogimi obrazi….?Ti pa si obljubil, da nas ne zapuščaš sirot in da se je nebeško kraljestvo že približalo…
  Zakaj…, zakaj…, zakaj…?
  Toliko vprašanj imam-o zate Gospod…!

  Gospod, čeprav v mnogih stvareh, dogodkih, ljudeh…,skozi Tvojo Besedo in skozi Tvoje darovano sveto Rešnje telo lahko prepoznavam Tvojo bližino, bi Ti rada danes povedala, da Te preprosto pogrešam in da sem včasih tudi maloverna, žalostna in samotna.
  Potrebujem Tvoj zdravilni dotik, okrepi me v negotovostih in bojih življenja…Ne znam videti vselej smisla v nekem ali kakršnemkoli trpljenju…Tudi odpovedi, ko moram zatajiti svoje srce, me bolijo. Zakaj ne najdem tistega odrešujočega veselja, ko grem preko sebe, svojih hrepenenj, svojih meja? Zakaj ne morem zaupati, da je vse po Tvoji volji?
  Zakaj celo Tvoji izbrani, posvečeni…odhajajo?

  Pa sva spet pri “zakaj-ih” brez konca in kraja…
  Zatekam se k Tebi, moj Gospod in moj Bog….
  Vem le to, čeprav vedno to ni lahko in čeprav ni vseh odgovorov, da verujem, hočem verovati, hočem prepoznavati, čutiti, ljubiti, hočem Te iskati, hočem Ti slediti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.