SREDA 30. TEDNA MED LETOM

Ef 6,1-4

Otroci, ubogajte svoje starše v Gospodu, kajti tako je prav.
Spoštuj očeta in mater – to je prva zapoved z obljubo:
da ti bo dobro in boš dolgo živel na zemlji.
In vi, očetje, ne jezite svojih otrok,
temveč jih vzgajajte v Gospodovi vzgoji in opominjanju.

Včeraj smo imeli pred seboj prispodobo moža in žene, danes se bomo zatekli k otrokom. Ti so naše največje bogastvo, največji dar, ki prihaja od našega Gospoda. Vendar pa nas apostol Pavel spodbuja, da brez Gospoda ne zmoremo ljubiti. On nam je zgled in prvi vzgojitelj. Če se sami znamo zateči k Gospodu, potem spodbujajmo v vzgoji in opominjevanju tudi druge naše brate in sestre.

En odziv na “SREDA 30. TEDNA MED LETOM”

  1. Ena temeljnih stvari in pogojev za mir, sožitje in srečo v družini je spoštovanje. Tako med možem in ženo, kot med starši in otroci, vzajemno. Ko vsak čuti, da je slišan, sprejet, razumljen in upoštevan. Ko ne krši dostojanstva druge osebe, ko je iskren, ljubeč in vselej dobronameren in dobrohoten. In ko pride do različnih pogledov do stvari ravna zrelo, odgovorno, zna prisluhniti, utemeljiti brez prepirov, jeze, agresivnosti, nasilja (velja najprej za starše). Starši smo prvi in največji zgled otrokom, ki jih zavestno in nezavedno hkrati učimo ravnanja v življenju…in na tem mestu nikakor niso najpomembnejše besede pač pa živ zgled in odnos, ravnanje…
    Otroci namreč vse srkajo vase. Prav vse…In če jim nalagamo preveč svojih bremen ali bremen in teže težkih odnosov svojega zakonskega jarma, bodo žal to ponesli s seboj v življenje(z neko slabo samopodobo, negotovostjo, nesproščenostjo, nezaupanjem do nasprotnega spola…) in na žalost potem mnogi nezavedno poiščejo nepravega ali konfliktnega partnerja, saj iščejo tam, kjer jim je nekaj znanega, domačega…Pogosto se v življenju tako najdeta osebi, ki imata skupne predvsem rane….
    Starši, ne grenite svojih otrok! Dajajte jim blagoslov, veselje, mir, ljubezen, pokončno držo, utrjujte v njih zdravo samozavest in ustvarjalnost, smisel za lepo,pravi odnos do duhovnih in materialnih dobrin, obenem pa sočutje in občutek za bližnjega. Negujte v njih vse kar je dobrega, zasejte v njih ljubezen, vero in zaupanje v Boga in prave-evangelijske vrednote, to pa je obenem temeljna urejenost in prava smernica za srečo in uspeh v življenju…
    Ljubeče jih opominjajte in jim z zgledom lastne pravičnosti kažite življenje po pravih vrednotah…in molite zanje kadarkoli.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.