SOBOTA 19. TEDNA MED LETOM

Mt 19,13-14

»Tedaj so mu prinesli otroke,
da bi položil nanje roke in molil.
Učenci so jih grajali, toda Jezus jim je rekel:
‘Pustite otroke in ne branite jim priti k meni,
kajti takšnih je nebeško kraljestvo’«.

Bog nas kliče, da bi živeli kot njegovi otroci. Daje nam, da se svobodno odločamo. V naši civilizaciji in načinu življenja se dogaja, da preveč damo na zemeljsko bogastvo in udobje, na dobiček in užitke, pozabljamo pa na Boga in drug na drugega. Če bodo otroci zares naše bogastvo, jim moramo dati svoj čas. Ne smemo prisegati na »hiter tempo življenja«, nikakor ne, temveč drži samo: Kakor ga bomo naredili, takšen bo! Čas je, če je ljubezen!
Gospod, iščem te v nebesih, ti pa čakaš name tukaj na tem svetu. – Čakaš me v ljudeh, ki jih vsak dan srečujem, jaz pa sem tako malo pozoren, mlačen, sebičen. – Tudi tukaj na tem svetu čakaš name. (M. L. King)

En odziv na “SOBOTA 19. TEDNA MED LETOM”

 1. Ohranjati v sebi odprt pogled, odprte oči za to, kaj je potrebno, koristno in dobro. Biti odprt in vedoželjen kakor otrok, ki ves čas raziskuje pomen stvari okrog sebe in je obenem tudi kakor odprta knjiga, v katero se pišejo njegova spoznanja, vrednote, potrebe, želje, načrti … V ranem otroštvu še ni nekih ovir njegovi neposrednosti, nekih nahrbtnikov, ki bi krivili njegovo hrbtenico in predsodkov, ki bi mu postavljali ovire in nadevali maske … Tudi preračunljiv še ni.
  Vso to “prtljago” in navlako mu potem, iz lastnih bremen, nemoči, predsodkov, napačnih ocen, izkrivljenih pogledov, lastne naveličanosti, grehov in zmot …, začnemo nalagati odrasli in drugi. V bolnih odnosih ter nepravičnem okolju z nepravimi “vrednotami” in ocenami, dobi prve rane, “se okuži” z nepravimi in izkrivljenimi pogledi na svet, vrednote in življenje …
  Njegov pogled se skali, njegov kompas lahko odpove … Vse bolj postaja podoben okolju v katerem živi in njegov pečat.

  Jezus pa svari pred tem in nas opozarja na prvinsko čistost in pristnost: v odnosih, dejanjih, na potrebno prečiščenost pogleda, srca, misli, duha, na iskrenost in odprtost.

  V odnosu do sebe, bližnjih in do Boga.
  Kjer je resnična ljubezen, tam je upanje, tam je tudi razpoložljivost, način in pot …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.