Skoči na vsebino

Izredna seja Južnoslovanske konference provincialnih ministrov OFM (JKPMOFM)

  • od

Trogir, 29. aprila 2013

V času 5. evropskega kongresa animatorjev Pravičnosti, miru in ohranjevanja stvarstva (PMOS), ki je bil v hotelu “Medena” v Trogirju in ga je organiziral Inštitut za kulturo mira (br. Mijo Džolan), gostila pa ga je naša konferenca, je bila tudi kratka seja JKPMOFM.
Na seji so bili navzoči vsi provincialni ministri iz naše konference in tajnik br. Nikola Vukoja.

Br. Lovro Gavran, podpredsednik konference, je pozdravil vse navzoče in se jim zahvalil, ker so našli čas in se odzvali na vabilo ter s tem pokazali, da so dobri gostitelji kongresa, zlasti pa da so prišli na sejo. Posebej je pozdravil br. Miljenka Šteka, novoizvoljenega provincialnega ministra hercegovske frančiškanske province Marijinega vnebovzetja, in mu zaželel blagoslovljeno in rodovitno sodelovanja v delu konference.
Br. Lovro je prenesel pozdrave br. Ivana Sesara, našega dosedanjega predsednika, br. Nikola pa pozdrave našega generalnega definitorja br. Ernesta Siekierke.

1. Predstavljanje in sprejemanje dnevnega reda
Br. Lovro je na temelju vabila predstavil točke, o katerih je vsekakor potrebno razpravljati in jih rešiti:
Volitve novega predsednika JKPMOFM, saj je br. Ivanu Sesaru s prenehanjem službe provincialnega ministra prenehal tudi mandat predsednika konference.
Volitve novega podpredsednika, saj se br. Lovru, dosedanjemu podpredsedniku, v kratkem izteče mandat, pa bi nam ne bi bilo potrebno zaradi tega ponovno sklicati sejo.
Izbor dveh naših delegatov za Plenarni svet Reda, ki bo v jeseni (18. – 23. 11. 2013.) na Poljskem. Prej smo se že odločili, da bosta to predsednik konference in p. Viktor Papež. Zanju pa bomo morali poiskati namestnika.
Pogovoriti se moramo in odobriti načrt za formativno srečanje gvardijanov in ekonomov naših bratstev.

2. Volitve predsednika in podpredsednika JKPMOFM
Ko je br. Lovro brate spomnil, kaj v naši zakonodaji piše o volitvah predsednika in podpredsednika, smo se pogovorili o možnih kandidatih ter se potem lotili volitev. Br. Joško Kodžoman je bil imenovan za števca, br. Nikola pa za zapisnikarja.
Za novega predsednika JKPMOFM je bil za tri leta izvoljen br. Lovro Gavran, provincialni minister province Bosne Srebrene (Sarajevo).
Za podpredsednika JKPMOFM je bil za tri leta izvoljen br. Andrija Bilokapić, provincialni minister province sv. Hieronima (Zadar).
Ta dva bosta tudi naša glasovalca na volitvah novega generalnega ministra reda manjših bratov v Rimu, 22. maja 2013.

3. Volitve naših delegatov za Plenarni svet Reda (PSR) 2013
Po pogovoru in dogovoru za delegate JKPMOFM za PSR 2013, so izbrani:
br. Lovro Gavran, provincialni minister province Bosne Srebrene in predsednik JKPMOFM, ter p. Viktor Papež, član province sv. Križa v Sloveniji.
Za namestnika delegatov JKPMOFM za PSR sta izbrana:
br. Andrija Bilokapić, provincialni minister province sv. Hieronima (Zadar) in podpredsednik JKPMOF, ter br. Ivan Sesar, član province Marijinega vnebovzetja (Mostar).

4. Srečanje za formacijo gvardijanov in ekonomov na ravni JKPMOFM
Ker program srečanja še ni pripravljen, je br. Lovro spomnil, da so datumi in kraji že določeni (Sarajevo 4. 9. 2013 in Samobor 11. 9. 2013). Br. Joška Kodžomana je prosil, naj z br. Darkom Trepertom in provincialnimi tajniki za formacijo in študij do polovice maja pripravijo program, da bi ga lahko pravočasno poslali vsem zainteresiranim.

5. Zastopanje na škofovskem posvečenju
Odločeno je bilo, da bosta našo konferenco na škofovskem posvečenju br. Joséja R. Carballa zastopala br. Robert Bahčič in br. Ivan Matić.

Na koncu se je br. Lovro vsem zahvalil za sodelovanje in s kratko molitvijo končal sejo, br. Joško Kodžoman pa je kot gostitelj vse brate povabil na večerjo. Ta predlog je bil s hvaležnostjo sprejet.

Samobor, 06. 05. 2013.

br. Nikola Vukoja, tajnik JKPMOFM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.