Skoči na vsebino

Vseslovenska razstava jaslic

  • od

razstava-jaslic-2013Ob stoti obletnici rojstva kartuzijana p. Wolfganga Köglerja je Društvo ljubiteljev jaslic v novomeškem samostanskem razstavnem prostoru pripravilo vseslovensko razstavo jaslic, ki bo na ogled od 7. decembra 2013 do 2. februarja 2014.

Namen razstave je prikazati pestrost in žlahtnost jaslične ustvarjalnosti na Slovenskem in njeno navezanost na versko-vzgojno poslanstvo jaslic – slavljenje prihoda Božjega Sina na zemljo, s čimer je Bog povzdignil ne le človeka, marveč vse ustvarjeno na zemlji. Razstava prinaša v Novo mesto in v novomeško škofijo še nekaj več: preko Društva ljubiteljev jaslic Slovenije, ustanovljenega v zavetju Marije Pomagaj na Brezjah, želi spodbujati vero v Jezusa Kristusa, v Troedinega Boga in ljubezen do Marije po vseh slovenskih krajih, želi pa tudi spodbujati molitev za ohranjanje vrednot krščanske družine in življenja na teh osnovah.

Podobne razstave jaslic so bile do sedaj v ljubljanski, murskosoboški, celjski, mariborski in koprski škofiji. Letošnja postavitev VSESLOVENSKE RAZSTAVE JASLIC v Novem mestu, ob 100. obletnici rojstva kartuzijana p. Wolfganga Köglerja pa je zato toliko pomembnejša.

V Sloveniji bo letos več kot 20 razstav jaslic, med njimi pa je prav ta v Novem mestu najpomembnejša. Njen namen je zahvala Bogu za posvečeno življenje patra Wolfganga Koglerja (1913-1993) iz kartuzije Pleterje na Dolenjskem. Leta 1963 je prišel v kartuzijo in se zaradi naročil posvetil ustvarjanju jaslic, saj je na leto izdelal do 70 garnitur. Patrova vodilna ideja pri oblikovanju božične skrivnosti je bila v hrepenenju, da bi ljudje častili Sveto Trojico: Boga Očeta, ki nam je po Svetem Duhu dal svojega Sina Jezusa Kristusa, rojenega iz Device Marije. Jaslice morajo pokazati, je poudarjal p. Wolfgang Kögler, da se je Bog v Jezusu Kristusu učlovečil za vsakogar in da ni nobena stvar tako gotova, kot sta Božja dobrota in usmiljenje, to dvoje pa se razodeva v jaslicah. Vse, kar upodobimo in postavimo okrog hlevca, mora biti usmerjeno k Jezusu.

ZLOŽENKA O RAZSTAVI

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.