Skoči na vsebino

Izjava o zadevi Strunjan

  • od

strunjanski_kriz_big

Po končanem postopku denacionalizacije v Strunjanu in ob načrtovani prenovi samostana ob župnijski cerkvi v Strunjanu smo na pobudo Slovenske frančiškanske province želeli s škofijo Koper urediti tudi jasno razmejitev lastništva nepremičnin.

Naši bratje so ves čas živeli in delali v prepričanju, da je samostan, ki so ga zgradili frančiškani tridentinske province med obema vojnama in ga je generalni minister reda po razmejitvi med Italijo in Jugoslavijo izročil Slovenski frančiškanski provinci, frančiškanska last. Preverjati tega ni bilo mogoče, ker je bil samostan takrat, ko so postojanko v Strunjanu prevzeli bratje Slovenske frančiškanske province sv. Križa, že nacionaliziran. Ob pregledu listin, do katerih smo prišli, smo ugotovili, da frančiškani ne moremo dokazati, da smo lastniki nepremičnin v Strunjanu, ampak je to župnija, v imenu katere je zaradi večje preglednosti postopka tudi potekal celoten denacionalizacijski postopek.
Ker frančiškani ne investiramo v nepremičnine, ki niso v naši lasti ali dolgoročnem najemu, in prav tako škofija ne vlaga v obnovo župnijskih objektov, če je upravitelj kdo drug, smo začeli razmišljati, kaj bi bilo najbolje za projekt obnove samostana. S tem v zvezi smo izrazili tudi svojo pripravljenost, da župnijo Strunjan zapustimo in jo v upravljanje prevzame škofija Koper. Odšli bi, ker želimo, da se projekt obnove v Strunjanu uresniči in ne obstane na mrtvi točki. Obnovo smo načrtovali in v ta namen tudi vodili postopek denacionalizacije, ker smo želeli z obnovljenimi prostori omogočiti boljše pogoje za romarsko in župnijsko pastoralo v Strunjanu.

V danih razmerah smo mnenja, da bi bila z našim odhodom ta namera lažje uresničena. Iz Strunjana nikakor ne bi odšli zato, ker nismo lastniki t.i. samostana oziroma ker nam ga škofija ni pripravljena odstopiti, ampak, ker pod takimi pogoji ne moremo vstopiti v investicijo, ki nas pred ljudmi moralno obvezuje. Sicer smo bili pripravljeni v Strunjanu ostati še nekaj časa, da bi se primopredaja pripravila in izvedla, vendar je bil g. škof Jurij mnenja, da želi v teh okoliščinah župnijo prevzeti takoj, se pravi s 1. avgustom 2014. Gospod škof sicer dopušča možnost, da se morda najde dokument, ki bi izpričal lastništvo frančiškanov nad delom nepremičnine v Strunjanu. V tem primeru nam bo lastništvo priznal in pogovori se lahko znova začnejo.

p. Stane Zore
provincialni minister

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.