Skoči na vsebino

Poročilo o finančnem položaju na naši generalni kuriji v Rimu

  • od

Dragi bratje,

V času, ko se pripravljamo na Božične praznike smo iz generalne kurije prejeli vest o finančnih problemih, ki pretresajo naš red. O tem so se oz. se še bodo razpisali svetovni in verjetno tudi slovenski mediji. Za boljše razumevanje položaja vam posredujem nekaj najbolj pomembnih poudarkov iz pisma generalnega ministra br. Michaela A. Perrya, ki ga je na spletni strani našega reda objavil preteklo sredo:

1. Generalna kurija se je v zadnjih tednih znašla v zelo težkem finančnem položaju zaradi napačnih dejanj, v katere so bili vpleteni tako naši bratje kot tudi zunanji ljudje.

2. Septembra 2014 je generalni definitorij začel s preiskavo poslovanja Urada generalnega ekonoma. V ta namen je generalni definitorij oblikoval posebno komisijo, ki je zbrala vse pomembne dokumente, identificirala probleme in predlagala rešitve nastalega položaja.

3. Generalna kurija je sprejela odločitev, da v delo vključi tudi pravnike ter odločitev, da Sveti sedež redno obvešča o poteku preiskave. Prav tako je obvestila nekatere provinciale in kustuse o položaju in jih prosila za molitev in finančno pomoč. Ob tem generalni minister obžaluje, da ni mogel obvestiti tudi ostalih provincialov in kustosov o nastalem položaju.

4. Generalni ekonom je odstopil s svojega položaja in ni več pravni zastopnik našega reda. Namesto njega je bil za generalnega ekonoma imenovan njegov pomočnik, za zakonitega zastopnika reda pa je bil imenovan brat, ki ga je s tem namenom imenoval generalni definitorij. Prav tako je generalni definitorij imenoval posebnega delegata generalnega ministra za ekonomske zadeve, z znanjem na področju ekonomije in organizacije dela. O vseh teh spremembah je generalni definitorij brate seznanjal preko svoje uradne spletne strani.

5. Omenjeni trije bratje so postali člani operativne delovne skupine, ki ima tri naloge:
a. pregledati nastali ekonomski položaj, v katerem se je znašla kurija
b. preveriti in oceniti sedanji finančni sistem in predlagati spremembe
c. preveriti poslovanje generalnega ekonoma od leta 2003 do 2014

6. Na osnovi notranje preiskave generalni minister ugotavlja, da je generalna kurija v zelo težkem finančnem položaju. Finančni nadzor in upravljanje s premoženjem reda je bil premalo natančen oz. nezadosten. Dejstva kažejo, da so bratje, ki so upravljali s premoženjem reda, sprejemali odločitve brez vednosti in soglasja prejšnjega in sedanjega definitorija. Zato je generalni definitorij zaprosil za pomoč pri preiskavi tudi civilne oblasti.

7. Opogumlja nas zgled papeža Frančiška, ki zahteva resnico in finančno preglednost tako v Cerkvi kot v družbi. Generalni minister obljublja, da bo skupaj z generalnim definitorijem zagotovil transparenten finančni pregled in se soočil s težkim finančnim stanjem, v katerem se je znašel red. Generalni minister se zaveda, da bodo številni bratje resno razočarani in prizadeti zaradi tega položaja, ki vzbuja številna vprašanja in terja odgovore. Generalni minister bo o nastalem položaju poročal na generalnem kapitlju 2015. V tem času pa skupaj z generalnim definitorijem prosi za molitev in podporo.

Gvardijane prosim, da o tem seznanijo brate, ki nimajo dostopa do interneta.

Vsem bratom navkljub tem žalostnim informacijam želim blagoslovljeno pripravo na božične praznike.

Mir in dobro!

p. Marjan Čuden, provincialni minister

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.