Skoči na vsebino

Slediti učenju in stopinjam našega Gospoda Jezusa Kristusa

  • od

vita consacrata 2014Pismo generalnega ministra ofm za leto posvečenega življenja
29.11.2014 – 2.2.2016

»SLEDITI UČENJU IN STOPINJAM NAŠEGA GOSPODA JEZUSA KRISTUSA«

Predragi bratje,
Gospod naj vam da svoj mir!

Kot vsi vemo, bo leto 2015 za Cerkev Leto namenjeno posvečenemu življenju.

Da bi odgovorili na pričakovanja svetega očeta papeža Frančiška, bo to leto sledilo Itinerariju, ki se začenja 29. novembra in se zaključi s februarjem 2016. Kot Manjši bratje z velikim veseljem sprejemamo povabilo gospoda papeža, kakor tudi njegovo upanje, da bo praznovanje posvečenega življenja za vsakogar od nas postalo prenovljeno pričevanje evangeljskega življenja.

Ko hvalimo Boga in se mu zahvaljujemo za dar poklica in posvečenja, bomo na novo oblikovali svoje hrepenenje in odločenost globoko ponotranjiti ter iskreno in veselo živeti svojo frančiškansko identiteto, kakor to zahteva od nas Pravilo in Generalne konstitucije, in kakor je to vsak od nas zavestno sprejel s svojimi redovnimi zaobljubami.

Zato tudi z veliko hvaležnostjo sprejemamo to leto in se odpiramo temu, da nas izzove in vzpodbudi pričevanje svetega očeta, ki z izbiro svojega programskega imena Frančišek, predlaga Cerkvi sporočilo in način življenja našega serafskega ustanovitelja s svojim stalnim sklicevanjem na evangelij – ali bolje na veselje evangelija, ki je osnova pristne lepote posvečenega življenja – s svojo posebno bližino do ubogih in izključenih, s svojim usmiljenjem, spravljivostjo, smislom za bratstvo in sestrstvo ter za tisto, kar je bistveno, s svojo preprostostjo in predanostjo miru in ohranjevanju stvarstva. Kakor sem predhodno poudaril sam in tudi generalni definitorij ob letošnjem slovesnem praznovanju sv. Frančiška iz Assisija, so ti in drugi vidiki tisto, kar bi morali mi predvsem živeti in potem učiti Cerkev in svet.

Z razglasitvijo Leta posvečenega življenja nas papež Frančišek ponovno in še močneje vabi, da preverimo najgloblje jedro našega življenja in nas spodbuja k tistemu svetemu »nemiru srca«, ki nas edini lahko pripelje do prenovljenega osebnega srečanja z Gospodom Jezusom.

Želimo se okrepiti z vsemi cerkvenimi razmišljanji, izzivi, izkušnjami in molitvami, ki zadevajo posvečeno življenje, da bi podprli in obogatili našo pripravo na bližnji generalni kapitelj, katerega osnovna temo bo, kakor veste, prvotna poklicanost, ki nam jo je zapustil naš ustanovitelj sv. Frančišek pod imenom »manjši bratje«. V tem imenu smo dandanes poklicani živeti pristni način našega bratstva in »manjšosti«, tako da bomo pravi in manjši bratje med in z ljudmi v sodobnem človeštvu. Presenetljivo sovpadanje obstaja med središčnimi temami Leta posvečenega življenja in tistimi, ki smo jih predložili za naše lastno razmišljanje v Lineamenta za pripravo generalnega kapitlja Reda manjših bratov 2015.

»Spolnjevanje svetega evangelija našega Gospoda Jezusa Kristusa« (2 FVod I,2). To je naše pravilo in življenje! Posvečeno življenje je dejansko »živi spomin Jezusovega načina življenja in delovanja kot učlovečene Besede v odnosu do Očeta ter do bratov in sester«(VC 22).

In tako je Frančišek iz Assisija postal drugi Kristus! »Serafski oče sv. Frančišek je bil čista evangeljska prosojnost in je živel prvenstvo Boga in z razumom, srcem in telesom prvenstvo življenja usmerjenega predvsem na evangelij. Zaradi tega velja za ubožca iz Assisija in brata vsem. Če hočemo danes biti resnični bratje in pristni manjši, se moramo premakniti iz navideznosti k čisti in preprosti učinkovitosti evangeljske prosojnosti.« (Pismo za praznik sv. Frančiška iz Assisija 2014).

Predragi bratje, sprejmimo s hvaležnim in predanim srcem to Leto posvečenega življenja, kot ga želi papež Frančišek za vso Cerkev. Dobrovoljno se pridružimo praznovanjem in pobudam, ki jih bodo v tem smislu pripravile naše krajevne Cerkve, tako da bo ta milosti poln dogodek tudi izraz cerkvenega občestva. Živimo ta čas priprave na generalni kapitelj v marljivi in zvesti molitvi in tako služimo Gospodu v uboštvu in ponižnosti (prim. 2 FVod 6,1-3) ter brez prenehanja prosimo milosti, da bi zvesto hodili po stopinjah ljubljenega Božjega Sina in da bi vedno hrepeneli po tistem, kar mu ugaja.

Ljubljeni bratje, »obljubili smo velike stvari, še večje stvari so nam bile pa obljubljene, zato spolnjujmo prve in hrepenimo po drugih« (2 Cel 144, 191) in darujmo Gospodu vse, od katerega prihaja vse, kar je dobro (prim. 1 FVod 17,17).

V Frančišku vas vse objemam in blagoslavljam

fr. Michael A. Perry, OFM
Generalni minister

Rim, 29.11. 2014
na praznik vseh svetih serafskega reda

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.