Skoči na vsebino

Moj Gospod živi!

  • od

Marija-MagdalenaPismo provincialnega ministra za veliko noč
Moj Gospod živi!

Ideal za manjše brate je sam Jezus Kristus. Po njem hrepenimo: »Zase si nas ustvaril, o Bog, in nemirno je naše srce, dokler se ne spočije v tebi!« (sv. Avguštin).

Resnica o Jezusu je, da je pravi Bog in pravi človek in resnični Odrešenik. Kristus je Pot, Resnica in Življenje. Jezus je razodetje Božje ljubezni in klic k ljubezni. Vse njegovo poslanstvo to dokazuje. Brez Kristusa bi ostali brez odgovora na vprašanje o svojem bivanju, naše življenje bi bilo brez smisla.

Če vas bodo te besede o Jezusu povabile k iskrenejši ljubezni do Boga in ljudi, če boste v ta namen molili in si za to prizadevali, če boste izžarevali iskreno ljubezen do sobratov, potem boste lahko rekli, da ste srečali Jezusa, kot Marija Magdalena v velikonočnem jutru, ko je rekla: “Moj Gospod živi!”

Sem in tja to doživetje živega Boga v nas zaspi in je dobro takole prositi: »Moj Bog, prosim, da v meni prebudiš hrepenenje po tebi, ki je resnično največje hrepenenje mojega življenja. Včasih pozabim nate in vendar vem, da si edino gibalo mojega obstoja. Kar storim, kar mislim, kar izrazim, v globini priteka iz hrepenenja po tebi. Prosim te, da v meni zbudiš kipenje po tebi, kakor Davidu, ki ti je pel v samoti Judovske puščave. Naj krik, ki je izšel iz njegovega srca postane moj krik, da bom sedaj in vso večnost opeval tebe, ki si moj Bog in moje vse!« (Carlo Maria Martini).

Velika noč nam še posebej govori, da smo ustvarjeni za pesem in praznovanje z Bogom. Ustvarjeni smo po Božji podobi, da bi bili ljudje. Ustvarjeni smo za luč, za veselje, za smeh, za življenje v ljubezni. Ustvarjeni smo, da bi osrečevali druge okoli sebe. Ustvarjeni smo po Božji podobi, ki je ljubezen. Ustvarjeni smo za svetost in nebesa.

Velika noč govori o zmagi življenje ljubečega Boga in o tem koliko smo dragoceni. Praznujemo jo vsako leto, da ne bi pozabili: da živimo, ni bila naša lastna zamisel; in da dihamo, ni bila naša odločitev. Bratje nikoli ne pozabite: nihče nima vaše življenjske zgodbe in nihče ne veruje kot vi. Bogati ste… ne glede na to, da ste obljubili uboštvo. Vaše bogastvo je v tem, da morete živeti in da nihče na tem svetu ne živi takšnega življenja, kot ga živite vi… Verujte, da v temo lahko prinesete luč – in spoznali boste, da je dovolj majhna lučka, da se drugega dotakne svetloba. Ne odpovejte se kraju, kjer upate, trpite, se veselite – kajti, če bi se mu odpovedali, bi tam nastala velika praznina. Ostanite svobodni – za svobodo ste bili odkupljeni – in sprejemajte meje, ki so vam dane. Bog vas ima rad v vaši enkratnosti: vesel je, da ste. Vaše ime je za vedno zapisano na Njegovi dlani.

Bratje, za veliko noč vam še posebej želim naj vas blagoslovi Gospod in vas varuje. Razjasni naj svoj obraz nad vami in vam bodi milostljiv. Obrne naj svoje obličje k vam in vam da svoj mir. To naj vam podeli vsemogočni Bog, Oče in Sin in Sveti Duh. Amen.

p. Marjan Čuden, provincialni minister

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.