Skoči na vsebino

Provincialni kapitelj – 1. in 2. dan

  • od

Po uvodni proceduri provincialnega kapitlja v ponedeljek zvečer, ko smo začeli z molitvijo v loretski kapeli v nazarski cerkvi, kjer smo ob plamenu velikonočne sveče prižgali svoje sveče in izrazili svojo prisotnost na kapitlju, smo v procesiji odšli v kapiteljsko dvorano.
Sledil je sprejem in potrditev dnevnega reda in pravilnika kapitlja ter posameznih služb na kapitlju.

rsz_image021Drugi dan kapitlja smo začeli s tematskim predavanjem nekdanjega dolgoletnega provincialnega ministra p. Polikarpa Broliha, ki nam je spregovoril pod naslovom: Bratsko življenje – pričevanje in odgovornost za redovne poklice.
Predavanje je razdelil v tri dele, ko nam je spregovoril o:
1. Pričevanju bratskega življenja,
2. Odgovornosti za redovne poklice,
3. Odgovornosti uresničevanja Frančiškove karizme.

Poudaril je, da je zvestoba Bogu najmočnejša prošnja za nove duhovne poklice. Miselno nas je popeljal k podobi sv. Frančiška in Jezusa Kristusa: sv. Frančišek je živel Kristusa. Želel je biti ubog in ponižen – izničiti sebe. Za Jezusa je pomembna ponižnost, pokorščina Očetovi volji, križ. Rojen je bil v nepomembni družini iz nepomembnega kraja. Jezus je začel v vrsti grešnikov, čakajoč na krst pokore. Končal je na križu.
Povabil nas je, da bodimo orodje v Gospodovih rokah. Bogu omogočimo, da nas on izgradi. Naj drugi po našem delu postajajo bližje Bogu in boljši. Dodal je še, da je ljubezen merilo naše bližine Bogu. Križ izsrka iz nas težnjo po Adamovih lastnostih in posledicah. To je sprejel sv. Frančišek, da je lahko povsem ljubil Kristusa.
»Hočem, ker ti hočeš in dokler hočeš« (sv. papež Janez XXIII.).

Popoldne je minilo v predstavitvi poročil provincialnega ministra p. Marjana Čudna in generalnega vizitatorja p. Marka Mršeta, večer pa smo sklenili s poročilom provincialnega ekonoma p. Marjana Čuka.

Jutri so pred nami volitve novega provincialnega vodstva. Podprite nas z molitvijo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.