800 let Porciunkulskega odpustka

porciuncola-jpgOb prazniku DEVICE MARIJE ANGELSKE v PORCIUNKULI (2. avgusta) lahko v vseh cerkvah, ki jih upravljamo manjši bratje (frančiškani, minoriti in kapucini) prejmete PORCIUNKULSKI ODPUSTEK, če se srečate z Bogom v zakramentu sprave, se udeležite sv. maše in prejmete obhajilo ter molite Vero, Očenaš, Zdravo Marijo in Slavo Očetu po namenu svetega očeta.

V Assisiju se pripravljajo na 800-letnico porciunkulskega odpustka. Romarja, ki stopi skozi vrata bazilike sv. Marije Angelske, takoj pritegne majhna romanska cerkev, ki je fizično središče, predvsem pa duhovno srce celotnega svetišča. Gre za Porciunkulo, kjer je sv. Frančišek prebudil hrepenenje po nebesih, tistih resničnih, ki se začenjajo na zemlji s svetostjo. Papež Frančišek bo Assisi obiskal 4. avgusta, dva dni po prazniku porciunkule.

Če poklekneš na pragu Porciunkule, lahko vidiš napis: »Ta kraj je svet«. Tam se je namreč Bog spustil na zemljo in se zadržal v pogovoru s Frančiškom. Napis na zgornjem delu Porciunkule pa pojasni, da gre za vrata, skozi katera se vstopa v večno življenje.

Frančišek je prav to svojo cerkvico naredil kot odmev Božjega odpuščanja za spokornike vseh časov. Tistega avgustovskega dne je ljudem, ki so bili v zavetju hrastovih senc, naznanil: »Bratje, vse vas želim poslati v nebesa in vam oznanjam milost, ki sem jo prejel iz papeževih ust.« Gre za porciunkulski odpustek, asiški odpustek, zaklad Porciunkule.

Omenjeni odpustek je sv. Frančišek izprosil od papeža Honorija leta 1216, da bi lahko vsi ljudje, tudi tisti, ki si niso mogli privoščiti dragih romanj v svete kraje lahko bili deležni Božje milosti. Tako je najprej dobila majhna cerkvica sv. Marije Angelske privilegij za prejem odpustka, kasneje pa se je le-ta razširil na vse cerkve, ki jih upravljamo manjši bratje.

Kaj je odpustek?
Odpustki so odpuščanje časne kazni pred Bogom za tiste grehe, katerih krivda je že odpuščena. Takšen odpustek pod določenimi pogoji zadobi kristjan zase ali za rajne po službi Cerkve, ki kot srednica odrešenja razdeljuje zaklad zasluženj Kristusa in svetnikov (prim. KKC 1471-1479.1498).

Stopite torej v najbližjo cerkev, ki jo upravljamo manjši bratje in bodite deležni božjih milosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Nova o knjiga o Porciunkuli in odpustku

pon Avg 1 , 2016
Porciunkula ob 800-letnici odpustka Letos mineva 800 let, kar je sv. Frančišku Asiškemu papež Honorij III. potrdil porciunkulski odpustek, ki je vezan na cerkvico s tem imenom, ki stoji na ravnini pod Assisijem. Poleg zgodovine stavbe je predstavljena njena povezanost s sv. Frančiškom, predstavljeni so odpustki kot taki in njen […]

Morda vas zanima

  • Plečnikov skriti biser

  • Duh Assisija 2021

Najnovejši prispevki