Skoči na vsebino

Sporočilo glede Sirije

  • od

Dragi bratje in sestre v Kristusu,
dragi ljudje dobre volje,

Gospod naj vam da svoj mir!

V svojem imenu in v imenu sobratov, ki živijo na Bližnjem vzhodu, zlasti v Siriji, območju, ki doživlja strašno vojskovanje in nasilne spopade, želimo izraziti hvaležnost svetemu očetu papežu Frančišku za njegovo neomajno povezanost s sirskim ljudstvom v času, ko doživlja neizrekljivo trpljenje, zlasti vzhodno in zahodno od mesta Alep.

Želimo se pridružiti besedam svetega očeta: »Z veliko žalostjo ugotavljamo, da kljub številnim naporom na različnih področjih logika orožja in zatiranja, skriti interesi in nasilje še naprej povzročajo razdejanje v teh deželah in da do danes ni bilo mogoče končati vedno hujšega trpljenja in neprestanega kršenja človekovih pravic. […] Nasilje rojeva nasilje in imamo vtis, da smo ujeti v spiralo brezobzirnosti in nedejavnosti, iz katere ni mogoče uiti (nagovor papeža Frančiška članom katoliških dobrodelnih organizacij, ki delujejo v Siriji, Iraku in sosednjih deželah, Rim, 29. september 2016).

Po zgledu in nauku našega serafinskega svetega ustanovitelja Frančiška Asiškega, preroka miru, želimo z vso močjo prevzeti poziv papeža Frančiška: »Končati konflikt je tudi v rokah nas vseh: vsak od nas more in mora postati tvorec miru, kajti vsako stanje nasilja in krivice je rana na telesu vse človeške družine« (prav tam).

Zato pozivamo vse vpletene sile in vse tiste, ki nosijo politično odgovornost, da postavijo dobro nemočnega sirskega prebivalstva, posebno prebivalcev mesta Alep, na prvo mesto. Prosimo vas, da takoj utišate orožje ter končate sovraštvo in vsakršno nasilje, tako da bi res lahko našli in stopili na pot miru, sprave in odpuščanja.

Prosimo vso mednarodno skupnost, da sprejme konkretne ukrepe za razglasitev Alepa za varno področje, pri čemer naj uporabi najboljše rešitve, ki so se izkazale za uspešne v prejšnjih konfliktih, da zagotovi kar največje sodelovanje in uspeh take pobude. To varno območje okoli Alepa bi omogočilo prebivalstvu, utrujenemu od strašnih posledic konflikta, da dobi – brez kakršne koli diskriminacije – nujno potrebno humanitarno pomoč, da najde varnost in varstvo ter da ponovno dobi nekaj zaupanja in upanja v hitro rešitev, ki bi jo navdihoval le mir.

V Siriji bi bilo treba ustvariti tudi druga varna območje kot sestavni del obširnega načrta, da se zagotovi varnost vseh in dokončno doseže mir. Ta območja naj bi bila pod nadzorom mirovnih sil OZN, ki bi delovale z mandatom Varnostnega sveta in s popolnim sodelovanjem vseh strani, ki so vpletene v vojno.

Spodbujamo tudi vse države na svetu, naj bodo čim bolj velikodušne pri sprejemanju sirskih beguncev, pri čemer je seveda treba v celoti upoštevati državno in krajevno zakonodajo, in da naj nudijo vso potrebno pomoč pri zadovoljevanju nujnih humanitarnih in varnostnih potreb v Siriji.

Samo tako, če se bomo odpovedali vsem pristranskim interesom, bo mogoče res končati ta uničujoči konflikt in odpreti resnično pot do obnovitve življenja, dostojanstva in upanja ljudi.

Zagotavljamo naše molitve in podporo vsem, ki tako strašno trpijo v tej vojni, kakor tudi našim sobratom, ki pogumno vztrajajo v Siriji. S svojo bližino in praktičnim služenjem prebivalstvu, ki trpi srhljive posledice konflikta, pričujejo kot pravi »dobri Samarijani«.

Obnavljamo svojo lastno zavezo in spodbujamo vse ljudi dobre volje, da postanete pravi graditelji miru, tako da bo mogoče potešiti žeja po miru, ki živi v srcu vsakega človeka, še posebno pa v srcih naših bratov in sester v Siriji.

Br. Michael A. Perry, OFM
generalni minister

Br. Francesco Patton, OFM
kustos Svete dežele

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.