Skoči na vsebino

BOŽJI NAM JE ROJEN SIN!

  • od

Pismo provincialnega ministra ob božiču

Svetilke ugašajo,
polnoč kipi…
Rojen si,
Učlovečeni, Ponižni!
Kako mi v duši
nocoj vse žari
in Luč govori,
da v uboštvu
je sreča,
mir
in spokojnost,
ki ljubezen poveča
do sladkih širin darovanja…

Praznim dlani,
da bi v tišini
svete noči
svobodno zazibala Tebe!

Nataša Ahčin

Kaj se je zgodilo na prvi božič? Takrat je Jezus od znotraj oprl vrata nebes in se spustil na zemljo. Kot vsak majhen otrok je pozabil zapreti vrata za seboj. Da se je to res zgodilo, dokazujejo angeli, ki so za božič prihiteli iz nebes na kratek zemeljski izlet in peli svojo pesem hvale. Vrata v nebesa so ostala odprta. Kasneje je sam Jezus povedal svojim učencem, da bodo videli nebo odprto, odprta nebesa je videl prvi mučenec Štefan. Ne opazijo vsi, da je Jezus pozabil zapreti nebeška vrata za seboj.

Luč, ki je za božič zasijala nad vsem človeštvom, je Luč Božje ljubezni. Bog je svet tako ljubil, da je poslal svojega edinorojenega Sina. To bi lahko napisali nad jaslicami v Betlehemu: »Bog je tako ljubil svet!« Kot luč ljubezni je stopil v svet, ki je pogosto svet sovraštva, da bi to temo sveta razsvetlil z ljubeznijo. Prihaja kot luč resnice o človeku: človek ni le številka, bitje med drugimi bitji, inventar zemlje, marveč dedič neba, božji ljubljenec.

Božič ni legenda ne pravljica ne slepilo ali lepa zgodba, marveč je razodetje resnice, da je človek najvišja vrednota v stvarstvu, da je prvi za Bogom. Na božič se je vse začelo. Takrat je svet ubral novo tirnico. Začrtal jo je Bog sam. Iz človeške zemlje je napravil Božje domovališče. Bog, Jezus, ostaja na naši zemlji in deluje po nas. Še več. Božič želi, da se pomaknemo više, kakor pravi evangelij: »Prijatelj, pomaknite se više!« Prav je, da to vabilo slišimo tudi mi: više v odprtih in ljubečih medsebojnih vezeh, više v kvaliteti naših pogovorov, više v kvaliteti življenja, višje v ljubezni do Boga in ljudi.

Ko si zamišljam božični prizor, si po svoje predstavljam, da se Jezus ni rodil kot edinček, ampak kot dvojček. Njegov dvojček si ti, je vsak človek. Nisi prav enak kot On, ampak v tvojih žilah je njegova kri. Njega vidim v tvojih pogledih, v tvojih korakih so njegovi koraki, so nadaljevanje Njegove poti.

Na božič vse praznuje, poglej vola in osla, poslušaj drevesa in griče, šepet zvezd. Stvarstvo se raduje, glej sožitje: Bog, angeli in ljudje – ena družina pri jaslicah. Mir obdaja Betlehem. Božji smehljaj ga objema. Gospod Jezus Kristus, naj tudi nas tvoje rojstvo popolnoma prepoji, da se ne bomo ukvarjali sami s seboj. Naj bomo čuteči in usmiljeni, potrpežljivi, blagi in usmiljeni, iskreni in resnicoljubni. Kdor bo videl nas, naj vidi tebe. Čudovito je, da na tak način prihajaš k nam. Naj tako tudi mi prihajamo drug k drugemu!

Kje pa je današnji Betlehem? Danes Bog postane človek največkrat čisto po tihem, angeli ne prepevajo, kralji gredo mimo, pastirji ostanejo pri svojih čredah. Bog postane človek največkrat čisto po tihem, javnost ga sploh ne opazi, ljudje se ga sploh ne zavedo. V uri osamljenosti, v upanju, v veselju nad ljubeznijo do bližnjega.
Bog še danes prihaja kot otrok, da bi mi postali otroci. Če ne postanemo kakor otroci, nikoli v resnici ne srečamo Otroka iz Betlehema, položenega v jasli in povitega v plenice, Kralja miru, Gospoda vseh majhnih. Če ne odpremo svojega srca na stežaj, kakor otrok razpre svoje drobne ročice v objem, nikoli ne okusimo velike ljubezni Očeta, ki je daroval svojega edinega Sina. Če ne pokleknemo ponižno, preprosto, kot se otrok privije k materi in stisne k očetu, nikoli ne doživimo poljuba od zgoraj, nežnega, ljubečega dotika Boga, rojenega zame. Če ne postanemo kakor otroci, se v nas ničesar ne zgane tako silovito, da bi spremenilo svet.

Naj bom prostor
kamor te bo Marija položila,
naj bom zvezda,
ki bo vse razveselila,
naj bom hlev,
kjer se bo duša odpočila,
naj bom vonj,
ki bo Očetu vonj kadila,
naj bom mir,
kjer se bo ta Skrivnost rodila.

s. Andreja Godnič

Dragi bratje, naj bo zaradi vaše vere, ki v vas razplamteva upanje in ljubezen, očaranosti nad Jezusom in veselja, da živite posvečeno življenje, vaša duša tisti prostor, kjer se bo ta Skrivnost rodila!

p. Marjan Čuden, provincialni minister

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.