Vem za tvojo stisko in za tvoje uboštvo!

Pismo provincialnega ministra ob prazniku sv. Frančiška 2017

Vem za tvojo stisko in za tvoje uboštvo! (Raz 2,9)

Dragi bratje in sestre, Gospod naj vam podari svoj mir!

Na praznik svetega Frančiška se bratje frančiškani še posebej veselimo, da nas je Bog poklical v posvečeno življenje in nam dal privilegij živeti karizmo asiškega ubožca, praznovanje Frančiškove nedelje pa je priložnost, da vam, bratje in sestre, povemo, da ste za nas neizmerno dragoceni in da vas imamo radi. Še posebej želimo to sporočiti redovnim sobratom in rojakom v Združenih državah Amerike in v Avstraliji. To pismo naj jim prinese doživetje naše bližine in sporočilo, da jih nosimo v srcu. Poseben pozdrav p. Hugu v Francosko Gvajano, kjer kot misijonar že vrsto let oznanja veselo novico.

Papež Frančišek je ob sklepu izrednega jubileja usmiljenja določil, da se vsako leto na 33. nedeljo med letom obhaja Svetovni dan ubogih. Letos bo to v nedeljo 19. novembra. Prosim vas, da tega dneva ne spregledate.
Uboštvo je beseda, ki vedno spravi v zadrego. Pa vendar je prav uboštvo v središču evangelija in brez njega ne bi o Jezusovem sporočilu razumeli ničesar. Ljubezen ne dovoljuje izgovorov: ko se namenimo ljubiti, kakor je ljubil Jezus, moramo slediti njegovemu zgledu, še zlasti, ko smo poklicani k ljubezni do ubogih.
Pretresljiv zgled ljubezni do ubogih imamo v Frančišku Asiškem. Frančišku ni zadoščalo, da bi gobavce objemal in jim dajal miloščino, ampak je bival z njimi. Srečanje z gobavcem je razumel kot odločilni trenutek v svojem spreobrnjenju: »Ko sem namreč bil še v grehih, se mi je zdelo zelo zoprno videti gobavce. Gospod pa me je sam pripeljal mednje in bil sem usmiljen z njimi. In ko sem se oddaljil od njih, se mi je to, kar se mi je zdelo zoprno, spremenilo v sladkost za dušo in telo« (FOp 1–3: FF 110).
Če želimo resnično srečati Kristusa, se moramo dotakniti njegovega telesa v telesih trpečih in ubogih. Besede svetega Janeza Krizostoma so še vedno sodobne: »Počastiti hočeš Kristusovo telo? Pazi, da ga ne boš zaničeval v njegovi goloti, ko bi ga tukaj častil s svilenimi oblačili, zunaj pa prezrl, da trpi pomanjkanje v siromakih zaradi mraza in golote«.
Uboštvo je v sodobnem svetu zelo težko opredeliti. Uboštvo ima obraz žensk, moških in otrok, ki jih izkoriščajo za nizkotne interese in jih teptajo vplivni in bogati s svojo izprijeno miselnostjo. Kakšen neizprosen in neskončen seznam bi morali sestaviti, če bi dodali še uboštvo kot posledico družbene nepravičnosti, moralne izprijenosti, pohlepa izbrane peščice in splošne brezbrižnosti! “Osamljenost je najhujša oblika revščine”, je rekla sveta mati Terezija.
Ubogi niso težava: ubogi so vir, iz katerega je treba črpati, da bi lahko sprejemali in živeli bistvo evangelija. Če v naši bližini živijo ubogi, ki iščejo zaščito in pomoč, pristopimo k njim: to bo trenutek, v katerem bomo našli Boga, ki ga iščemo. Ubogi nas lahko naučijo, kako dosledneje živeti vero.
“Vero krepimo tako, da jo dajemo naprej”, nas je poučil sveti papež Janez Pavel II. V nekaterih slovenskih škofijah so si zadali nalogo, da bodo v tem pastoralnem letu razmišljali o vprašanju, kako prenesti vero v naslednji rod? Frančiškovi bratje se tej pobudi pridružujemo. Oziramo se v svetega Frančiška, ki je sicer vero oznanjal z besedo, najbolj pa z dobroto srca.
Dragi bratje in sestre, vabimo vas, da tudi vi z dobroto, ki je ljubezen v dejanju, pričujete za Boga. Vera prepojena z dobroto premaguje predsodke in duhovno nepismenost. Dobrota je doživetje božjega.
Kristjani v Sloveniji si želimo, da bi postalo v naši družbi sproščeno izražanje vere in življenje po veri nekaj normalnega. Prvi korak pa naj bo normalizacija vere v družini. Naj bo normalno, da doma molite, da se pogovarjate o Bogu, da imate v vašem domu verska znamenja, da živite verske vrednote, da ste redni obiskovalci nedeljske svete maše. Ta normalizacija naj se ne zgodi v imenu verske discipline, ampak v imenu dobrote, ki nas od vseh lepih stvari najbolj naredi Bogu podobne. Način dobrote je način blagosti, zato nikogar ne obsojajte, ampak vsakogar blagoslavljajte. Dobrota daje krščanskemu oznanilu verodostojnost in veri privlačnost. Zgled za to nam je sveti Frančišek Asiški.

Letos oktobra nas bo obiskal vrhovni predstojnik frančiškanskega reda brat Michael Perry. Njegovega obiska se zelo veselimo. Kot naslednik svetega Frančiška nas prihaja brat Michael v imenu našega ustanovitelja objet in blagoslovit. Vabimo vas na srečanje z generalnim ministrom, ki bo v soboto 21. oktobra 2017 v Ljubljani na Viču. Ob 18. uri bo sveta maša, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, po sveti maši pa vabimo na srečanje v dvorano Antonovega doma.
Na letošnji praznik svetega Frančiška bo minilo tri leta od imenovanja našega sobrata p. Staneta za ljubljanskega nadškofa. Želimo mu zdravja, modrosti, neomajne vere in moči, da bo lahko še naprej vodil Cerkev po poti evangelija. Ne pozabite moliti zanj!

Bratje in sestre, v velikem zaupanju v živega Boga, ki deluje tudi v našem času, vas prosim, molite skupaj z nami za nove duhovne poklice v naši provinci! Molite, da bo Gospod mladim podaril velikodušnost, da bodo šli za njim brez omahovanja. Naj jim podari moči in poguma. Naj presekajo spone, ki jih zadržujejo. Naj ne spregledajo znamenj, preko katerih jih Bog kliče v svojo službo.
Molite, naj se Gospod dotakne src mladih, da se ne bodo obotavljali zapustiti svojih mrež, ko se bo ustavil na obali njihovega življenja in jih bo poklical po imenu.
Karizma svetega Frančiška je čudovito lepa in močno si želimo, da bi na naših tleh živela še naprej, zato vas vabim, da se združimo v prošnji, naj pošlje Bog novih delavcev v svoj vinograd. Zaupanje nam vliva Jezusovo zagotovilo: “Če boste kaj prosili Očeta v mojem imenu, vam bo dal” (Jn 16, 23).

Vsemogočni Bog, navzoč v vsem stvarstvu, ki s svojo nežnostjo obdaja vse, kar biva, naj vam pokaže svoj obraz, naj razveseljuje vaša srca v sleherni uri, naj vas napolni z močjo svoje ljubezni, naj vas napolni z mirom, da boste živeli kot bratje in sestre, naj vas napolni s svetlobo vere, da boste postali žarki njegovega sonca ljubezni in hvala, ker nas podpirate in z nami prijateljujete. Naj vam Bog bogato povrne!

p. Marjan Čuden
provincialni minister

Posted in OFM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Mali volk v Mariboru!

čet Okt 12 , 2017
POZOR! V Maribor prihaja MALI VOLK! Najdeš ga lahko to nedeljo, 15. oktobra 2017, po sv. maši ob 10. uri v prostorih frančiškanskega samostana pri baziliki Matere Usmiljenja v Mariboru. P.S.: Saj ne grize! Lahko pa s seboj pripelješ tudi starše.

Morda vas zanima

Najnovejši prispevki