Bog, ki je ljubezen, je premagal smrt!

Pismo provincialnega ministra za Veliko noč 2018

Sveto pismo omenja samo dve stvari, ki imata zares težo in ostaneta: Beseda, iz katere je vse ustvarjeno in je bolj zanesljiva kakor nebo in zemlja (prim. Jn 1,3 in Mt 24,35), ter Ljubezen, ki smo jo poskušali ubiti, pa se ne da. Mučili smo ga in pribili na križ, pa je vstal in nas še naprej ljubi. Ljubezen živi na način velike noči: bolj ko jo pobijaš, bolj vstaja. Živi tako, da izgublja. Na velikonočni način. To je ljubezen« (p. Marko Ivan Rupnik).

Božja ljubezen, kaj je to? Ni nekaj nedoločenega, neko splošno čustvo. Ljubimo osebe in Božja oseba, ki jo ljubimo, je Jezus, Očetov dar med nami. Je ljubezen, ki da vrednost in lepoto vsemu ostalemu. Ljubiti Jezusa pomeni ponuditi mu svoje srce, da bo On še naprej lahko prebival med ljudmi, pomeni ponuditi mu svoje dlani, da lahko poboža majhne in uboge, ponuditi mu svoje noge, da gre lahko naproti svojim bratom in sestram, svoje roke, za podporo tistega, ki je slaboten ter za delo v Gospodovem vinogradu, svoj razum za razmišljanje ter načrtovanje v luči evangelija in predvsem ponuditi mu svoje srce za ljubezen in odločitve, kakor je po Božji volji. Vse to se zgodi po delovanju Svetega Duha. S tem postanemo Božje orodje, da lahko Jezus po nas deluje na svetu.

Ljubezen ni sterilno čustvo ali kaj nestalnega, ampak je priznati Boga kot edinega Gospoda življenja in obenem sprejeti drugega kot pravega brata in sestro, preseči spore, rivalstvo, nerazumevanje in sebičnost.

Ljubezen daje smisel negativnim izkušnjam, saj nam omogoči iti preko, da ne ostanemo sužnji zla, omogoča nam iti čez ter nam vedno odpira upanje.
Božja ljubezen nas v Jezusu vedno odpira za upanje, za obzorje upanja, za končno obzorje našega romanja. V tem tudi napori in padci najdejo svoj smisel.

Trajna je le sreča ljubezni. Pot ljubezni pa je preprosta: ljubi Boga in ljubi bližnjega, svojega brata, tistega, ki je ob tebi, tistega, ki potrebuje ljubezen, ki potrebuje toliko drugih reči. Toda kako naj vem, da ljubim Boga? Preprosto, če ljubiš bližnjega, če ne sovražiš, če ne nosiš sovraštva v svojem srcu, ljubiš Boga. To je najboljši dokaz, da je ljubezen v tebi.

Sveti Frančišek Asiški nas takole vabi k ljubezni do Kristusa: »Vsi naj z vsem srcem, z vso dušo, z vsem mišljenjem, z vso močjo in vztrajnostjo, z vsem razumom in z vsemi silami, z vsem naporom, z vsem čustvom, z vsemi željami, z vsem hrepenenjem in hotenjem ljubimo Gospoda Boga, ki je nam vsem dal in nam daje vse telo in vso dušo in vse življenje; ki nas je ustvaril in odrešil in nas bo samo po svojem usmiljenju zveličal!«

Jezus, učlovečena Ljubezen, je umrl na križu za naše grehe, toda Bog Oče ga je obudil in ga naredil za Gospoda življenja in smrti. V Jezusu je ljubezen premagala sovraštvo, usmiljenje je premagalo greh, dobro je premagalo zlo, resnica je premagala laž in življenje je premagalo smrt. Naj vas skozi življenje nosi veselo oznanilo, da je Kristus, naše veselje, upanje in ljubezen, vstal!

Želim vam blagoslovljene velikonočne praznike!

p. Marjan Čuden, provincialni minister

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

TEDAJ SO SE JIMA ODPRLE OČI IN STA GA SPOZNALA

čet Apr 5 , 2018
VELIKA NEDELJA GOSPODOVEGA VSTAJENJA Pismo generalnega ministra Reda manjših bratov 2018 »TEDAJ SO SE JIMA ODPRLE OČI IN STA GA SPOZNALA.« Lk 24,31 Dragi bratje, naj vas Vstali Gospod razveseli s svojo navzočnostjo! Letošnja generalna skupščina se bo odvijala v Nairobiju, osnovna tema srečanja pa bo poslušanje. Če želimo ustvarjalno razumeti, […]

Morda vas zanima

Najnovejši prispevki