Skoči na vsebino

Smrt, kje je tvoje želo?

  • od

Velikonočno pismo provincialnega ministra 2019

SMRT, KJE JE TVOJE ŽELO?

Kristjani verujemo v Boga, ki je stvarnik mesa; verujemo v Besedo, ki je postala meso, da bi odkupila meso; verujemo v vstajenje mesa, dovršitev stvarjenja in odrešenje mesa. Verujemo v resnično vstajenje tega mesa, ki ga sedaj nosimo. Medtem ko se seje v grob minljivo telo, vstaja telo, ki je neminljivo (prim. 1 Kor 15,42).

Zaradi Kristusovega vstajenja smrt nima zadnje besede. Živeti vstajenje, pomeni zaupati Gospodu, da lahko iz bornega kupčka moje resničnosti izvabi nebeški dragulj.

Z vstajenjem nas Bog približa k sebi. V Božjih očeh smo najlepši, najpomembnejši, najboljši v stvarstvu. Človek je vrh stvarjenja, je izpolnitev načrta ljubezni, ki je odtisnjen v vsakega od nas.

Velika noč je praznik življenja. Je praznik tega, da obstajamo. Čudovito je biti preprosto – človek in preprosto živeti. Čudovito je delati. Sanjati. Pustiti domišljiji prosto pot. Biti zadovoljen. Ko se pogledamo v luči Kristusovega vstajenja, se zavemo, kako je naš obstoj dragocen

Vstali in življenje ljubeči Gospod nam govori: »Da živiš, ni bila tvoja lastna zamisel; in da dihaš, ni bila tvoja odločitev. Nikoli ne pozabi: nihče nima tvoje življenjske zgodbe in nihče ne veruje kot ti. Bogat si! Tvoje bogastvo je v tem, da moreš živeti in da nihče na tem svetu ne živi takšnega življenja, kot ga živiš ti… Ostani svoboden – za svobodo si bil ustvarjen in odkupljen. Rad te imam v tvoji enkratnosti: vesel sem da si. Tvoje ime je za vedno zapisano na moji dlani.«

Jezus, naj tvoje vstajenje v nas prebudi hrepenenje po tebi, ki je resnično največje hrepenenje našega življenja. Včasih pozabimo nanj in vendar vemo, da je edino gibalo našega obstoja. Kar storimo, kar mislimo, kar izrazimo, v globini priteka iz hrepenenja po tebi. Prosimo te, da v nas zbudiš kipenje po tebi, kakor svetemu Frančišku.

Bratje, zapečatimo Jezusovo vstajenje v svojega duha in v vse svoje bitje. Poganjajmo svojega duha v višine, da nam zaradi medlosti vsakdana pečat ne bo zbledel in ga ne bo zdrobila tisoč in ena nepomembna malenkost! Pečat Kristusovega vstajenja je plačan s trpečo ljubeznijo, zato ga čuvajmo. Zaradi tega pečata je “naš pogum trpeti, preboleti temo, z novo silo živeti, z novo močjo!” (Srečko Kosovel).

Želim vam veselo alelujo!

p. Marjan Čuden, provincialni minister

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.