Skoči na vsebino

Sporočilo s kapitlja

  • od

SPOROČILO
provincialnega kapitlja 2019
Slovenske frančiškanske province sv. Križa

Bratje frančiškani smo se v tednu po veliki noči zbrali na rednem provincialnem kapitlju, za katerega smo vzeli geslo papeževe apostolske spodbude: »Bog je mlad!« Na tem kapitlju smo preverili svoje delo, zastavili smernice za naprej in izvolili del novega vodstva, definitorij.

Čeprav smo v stiski, ker nas Gospod preizkuša z odsotnostjo novih poklicev, smo se zavestno odločili, da se prvenstveno ne bomo ukvarjali sami s seboj, saj smo bratje v poslanstvu. Raje smo nastavili sebi in svojemu delu ogledalo. Hočemo polno živeti svoje poslanstvo in nenehno prehajati od črke k Duhu in od Duha k dejanjem, pri čemer je vedno bližnji naša pot.

V tem upoštevanju bližnjega bomo pozorni do sprememb v našem življenju, ki nas zavezujejo k stalnemu izobraževanju in preoblikovanju, k poglabljanju medosebnih odnosov tako v naših skupnostih kakor tudi pri pastoralnem delu. Odpiramo pa se tudi k novim izzivom poslanstva kot je medreligijski dialog, soočanje in pogovor s sekularizirano družbo in še povečujemo pozornost do ubogih. Pri tem se zavedamo, da je naše poslanstvo: »biti evangeljski izziv današnjemu svetu«, saj če temu svetu ne prinašamo ničesar novega, nas ta svet ne potrebuje.

Bratje frančiškani verjamemo, da je v naši mladini, kljub teženju k različnim oblikam individualizma, veliko idealizma, ki ga pozdravljamo in podpiramo. Prepričani smo, da lahko molitev in življenje znotraj evharistične skrivnosti ta mladostni idealizem podkrepi.

Prav tako smo bratje na kapitlju tudi govorili o našem dušnem pastirstvu med Slovenci po svetu in se odločili, da naših rojakov ne bomo zapustili, ampak jim ostali s svojo pastoralno oskrbo zvesti, dokler bomo sami to zmogli.

Eden izmed sklepov našega Provincialnega kapitlja je tudi, da bomo posebej pozorni do bolnikov in ostarelih – najprej do bolnih in ostarelih v naših skupnostih, potem pa tudi znotraj naših župnij in oltarnih občestev, pa tudi v romarskih središčih, ki jih oskrbujemo. Prepričani smo, da je naša vloga znotraj slovenske in mednarodne skupnosti v tem, da nam nobena stiska in trpljenje ljudi nista tuja, hkrati pa se zavezujemo, da bomo prinašali še naprej v današnji svet novo upanje, ki nam ga navdihujeta evangelij in sv. Frančišek s svojo karizmo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.