Skoči na vsebino

Prinašalci upanja

  • od

Pismo provincialnega ministra ob prazniku sv. Frančiška 2019

Dragi bratje in sestre, milost in mir Boga naj bo z vami vsemi!

Nekateri naši bratje delujejo daleč od doma, zato poseben pozdrav bratom in rojakom v Združenih državah Amerike in v Avstraliji!

Vsakoletno praznovanje godu sv. Frančiška je priložnost, da vam povemo kdo smo in kako živimo. Frančiškani smo izbrali Kristusov način življenja, hodimo za njim, z njim delimo vse in se mu v ljubečem srečevanju pustimo preoblikovati.

Nismo nadzemeljska bitja, ampak smo najprej ljudje. Nič človeškega nam ni tuje. Poznamo utrujenost, včasih brezvoljnost, strah in razočaranje, a kljub temu ne želimo mirovati in se ne želimo izčrpavati v golem izpolnjevanju črke.

Kot sv. Frančišek črpamo svojo moč iz Boga in navdih iz Svetega Duha, ki ga naš ustanovitelj imenuje pravi voditelj Reda manjših bratov. Kličemo k Svetemu Duhu, ki naj zaveje s svojo močjo kakor mogočen vihar, da se bomo odpravili na pot osebnega spreobrnjenja! Naj razveje vse, kar ni dobrega v nas. Tiste, ki spijo, naj prebudi iz dremeža, naj jih razvname s svojo močjo. Naj pride Sveti Duh in razveje vse naše človeške načrte, odpre vsa zaprta vrata, da bomo stopili v ta svet kot Božje priče in oznanjali novo življenje in veselo sporočilo. Naj pride in nas spomni, da smo apostoli in bratje vsemu stvarstvu. Kličemo k Svetemu Duhu, ker vemo, da ima tudi danes moč vse narediti novo.

Sveti Duh nas pošilja umivat noge. Umivanje nog je še danes model življenja frančiškana. Umivanje nog govori o ljubezni in služenju. To je ljubezen, ki jo današnji svet potrebuje. Z umivanjem nog se spreminja sistem vrednot. Umivanje nog je izkušnja ljubezni in v tej gesti je vsa naša identiteta.

S služenjem želimo zasejati seme Božje ljubezni v ta raj pod Triglavom! Svetega Duha prosimo za gorečnost in za veselje. Želimo biti veseli frančiškani. Veselje je Gospodov dar, ki nas napolnjuje od znotraj. Je kot maziljenje Svetega Duha.

Kakšen je bil utrip reda in province v zadnjem letu, čemu smo posvetili pozornost?

Letos se spominjamo osemsto-letnice srečanja sv. Frančiška Asiškega in egiptovskega sultana Malika-al-Kamila. Sveti oče pravi, da se nam ni treba bati razlik med različnimi veroizpovedmi, bati pa bi se morali pomanjkanja čuta za bratstvo med različnimi verami. Papež Frančišek nas vabi, naj po zgledu sv. Frančiška do tistih, ki so drugačnega prepričanja, naredimo prvi korak v služenju in v ljubezni. Spominjanje te obletnice pomeni, da si želimo z drugače verujočimi sožitja na temelju spoštovanja.

Bratje frančiškani smo se v tednu po letošnji veliki noči zbrali na rednem provincialnem kapitlju. Čeprav smo v stiski, ker nas Gospod preizkuša z odsotnostjo novih poklicev, smo se na kapitlju zavestno odločili, da se prvenstveno ne bomo ukvarjali sami s seboj, saj smo bratje v poslanstvu. Raje bomo nastavili sebi in svojemu delu ogledalo. Zavedamo se, da je naše poslanstvo biti evangeljski izziv današnjemu svetu. Zavezujemo se, da bomo še naprej prinašali ljudem našega časa upanje, ki nam ga navdihujeta evangelij in sv. Frančišek.

Letos praznuje Slovenska frančiškanska provinca sv. Križa stoto obletnico svojega imena. Julija leta 1919 je namreč potekal prvi kapitelj province po koncu prve svetovne vojne. Med sklepi kapitlja je bila tudi odločitev o spremembi imena province in sicer iz Province sv. Križa Kranjske v Provinco sv. Križa Slovenije. Imenujemo se po križu. Križa se ne sramujemo. Zanj smo hvaležni. Po križu je prišlo k nam odrešenje. V imenu naše province nosimo to kar Bog nosi v svojem srcu: odrešenje človeka!

Ob jubileju imena province prosimo dobrega Boga, da bi znali hoditi po poti, ki vodi do ubogih našega časa. Oni so pot Cerkve, oni so pot naše province. Kakor je sveti križ sprejemal utripe Jezusovega srca, tako naj mi sprejemamo utripe src vseh trpečih. Naj Bog posveti naše redovno poslanstvo, da mu bomo služili z mladostjo in svežino naše karizme. Vsemogočni Bog, ob jubileju imena province se ti za vse dobro zahvaljujemo z besedami svetega Frančiška: Tebi hvala, slava, čast in zahvala za ves blagoslov.

Božjega blagoslova, pa želim tudi vam bratje in sestre, ki nas podpirate in ste nam naklonjeni. Naj vas Gospod varuje in naj vas vodi njegova dobrotna luč. Prosim vas, ne pozabite moliti za nas, zlasti vas prosim, da molite za nove duhovne poklice!

Mir in dobro!

p. Marjan Čuden
provincialni minister

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.