800-letnica rojstva sv. Bonaventura

Ut bon(aventurian)i fiamus: 800-letnica rojstva sv. Bonaventura
30. 9. – 1. 10. 2021

Organizatorji: Teološka in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Kolegij sv. Bonaventura/Quaracchi (Rim), Slovenska frančiškanska provinca sv. Križa, Inštitut za študije meništva in kontemplativne znanosti
Pripravljalni odbor: doc. dr. Miran Špelič OFM, Jan Dominik Bogataj OFM, Nena Bobovnik

V Ljubljano prihaja nekaj najpomembnejših strokovnjakov za filozofske in teološke vidike dela sv. Bonaventura, ki bodo skupaj z domačimi strokovnjaki skušali prebuditi zavedanje o bogati dediščini frančiškanskega duhovnega in intelektualnega izročila.
Bill Short OFM je denimo direktor Kolegija sv. Bonaventura v Rimu (predava tudi na Franciscan School of Theology v San Diegu, Kalifornija) in trenutno eden največjih poznavalcev frančiškanskih virov, vsaj v anglo-saksonskem področju. Marianne Schlosser z dunajske univerze je ena najprepoznavnejših teologinj današnjega časa, leta 2018 je prejela prestižno nagrado Ratzinger Preis. Lydia Schumacher z londonskega King’s College je pripadnica mlajše generacije proučevalcev tega področja, trenutno pa vodi velik projekt, podprt s strani European Research Council, z naslovom: »Authority and Innovation in Early Franciscan Thought (c. 1220–45)«.
Širši publiki bo namenjeno predvsem četrtkovo popoldne. Najprej bo fr. Bill Short vodil delavnico (pod okriljem frančiškovske konference) s frančiškanskimi viri, kjer bo predstavil vlogo Bonaventura pri posredovanju Frančiškovega življenja (prim. Čelanski, Vita brevior, Legenda maior). Delavnica, v prvi vrsti namenjena vsem, ki jim je blizu karizma sv. Frančiška, bo na poljuden način potekala v angleškem in slovenskem jeziku, s pomočjo tolmačenja in slovenskih prevodov določenih odlomkov.
Zvečer bo potekala okrogla miza o aktualnosti srednjeveške misli, kjer bodo izbrani domači in tuji gostje v ospredje postavili predvsem frančiškansko izročilo; drugi del večera bo posvečen predstavitvi dveh novih knjižnih izdaj založbe Brat Frančišek: prevod Bonaventurovega Brevilokvija s spremno študijo je pripravil Jan Dominik Bogataj OFM, prevod njegovih del O trojni poti in Kako se različne umetnosti zvajajo na teologijo, ki bosta pospremljeni s spremnim esejem Branka Kluna in prevodom katehez papeža Benedikta, pa Nena Bobovnik (KU Leuven).


Snemi celoten PROGRAM v PDF >>>


Četrtek, 30. september 2021
16.00–18.00 (dvorana Minoritskega samostana sv. Maksimilijana Kolbeja, Trubarjeva c. 80, Ljubljana)
Delavnica s frančiškanskimi viri: »Sv. Bonaventura kot posrednik življenja sv. Frančiška« (Bill Short OFM, direktor kolegija Quaracchi, Rim)

19.00 (atrij Frančiškanskega samostana Ljubljana – Center, Prešernov trg 4, Ljubljana)
Okrogla miza: »Aktualnost srednjeveške misli« (Marianne Schlosser, Bill Short OFM, Gorazd Kocijančič, Miran Špelič OFM)
Predstavitev treh novih slovenskih prevodov sv. Bonaventura (Brevilokvij, O trojni poti, Kako se različne umetnosti zvajajo na teologijo)

Petek, 1. oktober 2021
9.00–20.00 (dvorana Teološke fakultete, Poljanska c. 4, Ljubljana)
Mednarodni simpozij o filozofiji in teologiji sv. Bonaventura
(Na voljo bo tudi povezava do live stream prenosa.)


Snemi celoten PROGRAM v PDF >>>


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Umrl je p. Ernest Žižmond

sre Sep 22 , 2021
V torek, 21. septembra 2021, je odšel h Gospodu p. Ernest (Roman) Žižmond OFM, frančiškanski duhovnik. Na tem svetu je živel 87 let in 10 mesecev. Bogu je služil v serafinskem redu 60 let in 11 mesecev, duhovnik je bil 37 let. Rojen je bil 11. decembra 1933 na Vogrskem, […]

Morda vas zanima

Najnovejši prispevki