Skoči na vsebino

Objem upanja in dobrote

  • od

Pismo provincialnega ministra ob prazniku sv. Frančiška 2021

Dragi bratje in sestre, Gospod naj vam podari mir! Nekateri naši bratje delujejo daleč od doma, zato poseben pozdrav bratom in rojakom v Združenih državah Amerike in v Avstraliji!

Letos julija smo frančiškani obhajali generalni kapitelj. Na njem smo za obdobje šestih let izvolili novo vodstvo. Naš novi generalni minister je brat Massimo Fusarelli, ki je pred izvolitvijo za vrhovnega predstojnika našega reda opravljal službo provinciala rimske province. Generalni kapitelj je potekal pod geslom: »»Obnovimo svojo vizijo. Objemimo svojo prihodnost. »Prebúdi se … in razsvetlil te bo Kristus« (Ef 5,14).

Vse pobude, sklepi in smernice generalnega kapitlja želijo v nas poživiti gorečo željo, da bi živeli evangelij v še močnejši in dejavnejši ljubezni in popolnem veselju. Papež Frančišek je v pozdravnem pismu brate zbrane na generalnem kapitlju in vse frančiškane spodbudil: »Bodite blizu ljudem. Oni so vaši učitelji. Objemite jih kot sveti Frančišek!«

Dragi bratje in sestre, danes, na Frančiškovo nedeljo, vas želim objeti in se vam zahvaliti za vse kar od vas prejemamo. Bogu hvala za vašo bližino, velikodušnost in vaše prijateljstvo. Želim vas objeti kot sveti Frančišek in vas blagosloviti z njegovimi besedami, v katerih vidim jedro njegove duhovnosti in karizme. Ti dve besedi sta mir in dobro.

Sveti Frančišek je molil: »Gospod, naredi me za orodje svojega miru!« Postal je čisti prevodnik Božjega miru, ker je k ljudem prihajal kot brat. K vsem brez razlike. Za svetega Frančiška skoraj ni bilo večje naloge kot prizadevanje za mir. Sv. Bonaventura razume Frančiškovo poslanstvo kot poslanstvo miru: »Glasnik Kristusovega miru je bil naš oče Frančišek, ki je na začetku in na koncu vsake pridige naznanjal mir in ga zaželel pri vsakem pozdravu«.

Sveti Frančišek ve, da ima mir za svet isto vrednost kot kvas za kruh, zato je bil za mir pripravljen narediti vse. Sveti Frančišek je spoznal, da je mir novo ime za ljubezen. Mir je življenje v polnosti. Mir pridobimo z ljubeznijo, razumevanjem ljudi, z vero. Mir ne pozna sebičnosti, niti brezčutnosti. Zaslužimo si ga z razdajanjem in samopozabo. Sledimo svetemu Frančišku, ki je rekel: »Kadar razglašaš mir s svojimi ustnicami, bodi previden, da ga imaš še več v srcu«.

V hvalnici Bogu Najvišjemu sveti Frančišek vzklika: »Ti sam si dobrota, vsa dobrota, najvišja dobrota, Gospod Bog, živi in resnični«. Vzrok bivanjske tesnobe je v pomanjkanju dobrote. Dobrota ni nikoli zapuščena, nikoli osamljena. Dobrota ni sirota, dobrota je Božja, zato pa neskončno bogata. V ljudeh lahko dobroto prebudimo. Tega se je zavedal tudi sveti Frančišek, zato je poleg pozdrava »Mir in dobro« pogosto voščil: »Dober dan, dobri ljudje!« Dobrota je odločitev, da bodo naše besede, dejanja in misli dobre kot so dobre Kristusove misli, besede in dejanja.
Dragi bratje in sestre, tudi vam želim, da z mirom in dobroto objamete svoje življenje in življenja drugih ljudi. Tako bo ta svet doživel milost duhovne prenove, sami pa boste živeli življenje ljubljenega Božjega otroka z novo silo in novo močjo.

Jezus v današnjem evangeliju pravi: »Kdor ne sprejme Božjega kraljestva kakor otrok, nikakor ne pride vanj« (Mr 10,16). V očeh otroka so nebesa in kaj so nebesa drugega kot iskrivost in polnost življenja. Take oči je imel sveti Frančišek. Jezus želi prebuditi otroka v nas in tako zapisati Božje kraljestvo v naše oči in našo dušo. Ta zapis je pomemben, ker z njim najpristneje pričujemo čigavi smo in sporočamo, da je vsak povabljen, da postane član velike Božje družine.

Papež Frančišek je nas manjše brate povabil, naj vas objamemo tudi z upanjem. Takole pravi: »Upanje je drzno, zna pogledati onkraj osebnega udobja, onkraj majhnih zagotovil in nadomestil, ki zožujejo obzorje, da bi se odprlo velikim idealom, ki naredijo življenje lepše in dostojanstveno.«

Nekaj pristno krščanskega je upanje. Upanje je kot kri. Kri je življenje. Tako je z upanjem: je nekaj, kar kroži navznoter in ti dati čutiti, da si živ. Ko nimaš več upanja, je, kot da ne bi imel več krvi. Naše upanje temelji na globokem zaupanju v Boga. Bog je z nami. To dejstvo nam daje živeti v gotovosti, da je prihodnost zagotovljena. Krščansko upanje oblikuje trdno vero, zmožno kljubovati trkom življenja; omogoča pogled čez vsako pregrado. Evangelij je življenjski dih upanja: upanja v Gospoda, ki je med nami in nam vedno prihaja naproti; upanja, ki ustvarja veselje; upanja, ki nas spodbuja in uvaja v konkretno dejavnost.

Dragi bratje in sestre, našo slovensko frančiškansko provinco je Bog v letošnjem letu na poseben način objel z upanjem. Blagoslovil nas je z novimi poklici. Dva kandidata sta začela s uvajanjem v redovno življenje, en brat je začel z noviciatom. Prosim vas, molite zanje in za nas, da bomo ostali zvesti svoji odločitvi, molite za nas, da bomo živeli sveto svojo poklicanost in izpolnili svoje življenju v služenju Bogu in vam. Prosim vas, molite za nove duhovne poklice v naši provinci in v Cerkvi na Slovenskem.

Dragi bratje in sestre, naj vas blagoslovi Vsemogočni Bog, da boste notranje očiščeni, notranje razsvetljeni in vžgani z ognjem Svetega Duha, mogli hoditi po stopinjah njegovega ljubljenega Sina, našega Gospoda Jezusa Kristusa.

Želim vam vse dobro!

p. Marjan Čuden, provincialni minister

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.