Skoči na vsebino

Živeti v skladu s popolnostjo svetega evangelija

  • od

Pismo generalnega ministra OFM ob prazniku sv. Klare Asiške 2021
Živeti v skladu s popolnostjo svetega evangelija

Leta 2021 se spominjamo 800-letnice Nepotrjenega vodila. To dragoceno besedilo nam ima še vedno veliko povedati o evangeljskem navdihu svetega Frančiška in nas hkrati primora, da pogled upremo tudi k sveti Klari.

V uvodu beremo (Nepotrjeno vodilo, Uvod 2):
»To je življenje, po evangeliju Jezusa Kristusa, za katerega je brat Frančišek prosil gospoda papeža Inocenca, da mu ga dovoli in potrdi. In on ga je dovolil in potrdil zanj in za njegove brate, sedanje in prihodnje«.

V sklepu pa preberemo:
»V Gospodovem imenu prosim vse brate, naj si prisvojijo vsebino in smisel tistega, kar je v tem načinu življenja zapisano v zveličanje naše duše.«
Sveti Frančišek govori o življenju, ki ga daje svojim bratom in ki najde svoj vir in navdih v nauku Gospoda Jezusa Kristusa in hoji po njegovih stopnjah (Nepotrjeno vodilo I,1).

Vez, ki evangelij povezuje z življenjem in življenje z evangelijem v Nepotrjenem vodilu, je stalnica pri Frančišku, ki to tudi predlaga Klari in njenim sestram v dveh kratkih in intenzivnih spisih:
»Ker ste [se] po Božjem navdihnjenju … odločile živeti v skladu s popolnostjo svetega evangelija, hočem in obljubljam s svoje strani in s strani svojih bratov, da bom vedno imel za vas kakor zanje vneto skrb in posebno zavzetost« (Način življenja za sv. Klaro 1-2).

»Jaz, mali brat Frančišek, hočem hoditi po poti življenja in uboštva našega najvišjega Gospoda Jezusa Kristusa in njegove Matere ter v tem vztrajati do konca. Prosim vas, moje gospe, in vam svetujem, da vedno živite v tem najsvetejšem življenju in uboštvu (Poslednja volja za sv. Klaro 1-2)

To je nasvet, s katerim Frančišek nagovarja tiste, ki jih imenuje moje gospe, hkrati pa je to jedro karizme, ki združuje brate in sestre v istem načinu življenja, ki ga živijo drugače in v drugačnih razmerah. Ubožec obljublja, da bo vneto skrbel za sestre in se posebno zavzemal zanje prav v tem občestvu v karizmi, ki združuje brate in sestre v najbolj pristnem smislu.

Prva leta bratskega življenja po evangeliju je zbral v Nepotrjenem vodilu, besedilu, ki se je ukoreninilo v nenehnem dialogu med življenjem, ki je po definiciji gibanje, in vodilom, ki določa njegove temelje. Frančišek je vedel, da je Klara čutila in živela ta odnos med življenjem in evangelijem in ga je neustrašno predlagala.

Tisto, kar nas združuje, je ravno ta povezava med življenjem in evangelijem, kjer evangelij razsvetljuje življenje, ki od njega dobiva nenehni navdih. Če drži, da evangelij usmerja življenje k spreobrnjenju, je tudi res, da nam življenje pomaga poslušati evangeljsko besedo na vedno novi poti obstoja, potopljeni v spremembe zgodovine.

Beseda evangelija razsvetljuje in spreminja življenja, razsvetljuje pa jo beseda življenja mož in žena, ki jih srečujemo, najmlajših in ubogih našega časa, stvarstva in tudi vseh tistih, ki iščejo smisel in resnico.

Potrebujemo več življenja, ki bi ga resnično sprejeli, živeli, ljubili, razdajali, ga delili, da bi lahko sprejemali evangeljske besede, brez katere knjiga našega bivanja ostaja zapečatena.
Ne moremo se posvečati iskanju frančiškanske identitete in identitete klaris brez nenehno primerjave in dialoga s potjo življenja, tako našega kot življenja mnogih ljudi v tem posebnem času.
Evangelij nas kliče k spreobrnjenju in v nas prižiga klic h koreniti veri, ki je v iskanju Gospodovega obraza v hoji za Jezusom. Dar življenja nas kliče h korenitemu darovanju sebe, ki je odločilni dejavnik za polni obstoj.

Korenita hoja za ubogim in križanim Kristusom je združila Frančiška in Klaro v bratstvu, ki sta ga živela v majhnosti in uboštvu, značilnim za tiste, ki se odpovedujejo pomoči in zagotovilom.
Klarine sestre, ki so živele v San Damianu, in Frančiškovi bratje, ki so živeli na cestah sveta, nas prosijo, naj skupaj iščemo tisto, kar nas resnično združuje, in naj bo naše življenje kot preroške besede za naš čas.

Močno čutim, da je to naš skupni klic v današnji Cerkvi za svet, ki ga Bog ljubi: poslušati in sprejemati besedo evangelija, da bo preoblikovala življenje in dovolila moči Duha, ki prebiva v njem in ga želi voditi v polnost, ki je večno življenje, ljubezen Očeta in Sina in Svetega Duha, večni ples, na voljo vsem bitjem. In ta polnost ima ime osvobojenega in odrešenega življenja, ki lahko za mnoge postane resnično bratska in kvas bratstva za mnoge.

Drage uboge sestre!
V tem prvem sporočilu, v katerem vas preprosto nagovarjam, vas prosim, da skupaj hodite po tej poti med življenjem in evangelijem in pazite na nas, manjše brate, vaše brate, v prepričanju, da je še vedno mogoče živeti naš poklic, tako lep in poln upanja za ta čas.

Zavezujem se, da bom v imenu svetega Frančiška imel za vas tisto skrb in se zavzemal za vas na temelju življenja po evangeliju, naši skupni in izredni poklicanosti.
Drug drugega opominjajmo na ta ogenj.

Pot Reda zaupam vaši zvesti priprošnji, ki je v našem nedavnem generalnem kapitlju našla pomemben navdih in nov začetek. Obljubim, da se vas bom vsak dan spominjal pred Gospodom, da bo Gospodov Duh naše življenje evangeliziral in preoblikoval, da bomo za mnoge postali odraz njegovega usmiljenja.

Naj nas na tej poti spremlja Devica Marija.

Bratsko vas pozdravljam in vas objemam ter vam pošiljam blagoslov svetega Frančiška in skrb svete Klare.

Rim, 11. avgust 2021, god sv. Klare

br. Massimo Fusarelli, OFM
Generalni minister in služabnik

Naslovnica: Sveta Klara, Fonte Colombo, Italija.
Prot. 110602

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.