Skoči na vsebino

Božič je milost

  • od

Pismo provincialnega ministra ob božiču 2021

Bog ne dela hrupa. Tudi ko se učloveči, naredi to čisto čisto po tihem. Bog se ne vsiljuje. Želi nas voditi v prostor tišine. Le v molku našega srca se lahko rodi Bog. Boga lahko otipamo samo v tišini srca. Šele, ko smo pomirjeni, se do dna bitja zavemo: na božič se je vse začelo. Takrat je svet ubral novo tirnico. Začrtal jo je Bog sam. Iz človeške zemlje je napravil Božje domovališče. Pomirjenost je prostor srečanja in duhovnega spoznavanja.

Da je božič milost se zavemo šele, ko imamo mir v srcu. Milost ni povsod plavajoča energija, ki jo skozi posebne obrede ali meditacije srkamo iz zvezdnega vsemirja. Milost je delovanje božje ljubezni v človeštvu. Božič nas vabi k milosti občudovanja.

Da Bog postane človek, celo otrok – to je skrivnost naše vere. Skrivnost, pred katero se človek začuden ustavi, začuden kot pastirji in modri z Vzhoda.

Občudovanje je človekov odgovor na nedojemljivo.

Božič je milost, ker se je na božič rodil Emanuel. V Jezusu je Bog resnično z nami. Z nami stopa po vseh naših poteh. Bog je z nami, tudi ko ne mislimo Nanj.

Če ljubečo Božjo bližino vzamemo zares, če jo izkusimo, se bo božič za nas spremenil v doživetje odrešenja. Jezus, naj nas tvoja bližina popolnoma prepoji, da se, podobno kot ti, ne bomo ukvarjali sami s seboj.

Kdor bo videl nas, naj vidi tebe.

Božič je milost, ker nam pokaže, da je Bog dober.

Kjer je vzklila vera v tega Otroka, je zrasla tudi ljubezen – dobrota do drugih, skrbna pozornost do šibkih in trpečih, milost odpuščanja. Nasilju tega sveta Bog postavlja nasproti v tem Otroku svojo dobroto in nas kliče, naj mu sledimo.

Božič je milost, ker je takrat k nam prišel Bog, ki je luč. Prišel je kot luč, da bi ta svet razsvetlil z ljubeznijo, mirom, pravico, razumevanjem. Kristus pa prihaja kot luč resnice o človeku: človek ni le številka, inventar zemlje, marveč dedič neba, božji ljubljenec. Jezus je luč upanja. Božični dogodek nam govori, da Bog ni obupal nad človekom.

Bog je milost, ker je beseda. Rojena je Beseda pravi evangelist Janez v začetku svojega evangelija. Zakaj rečemo Božjemu Sinu beseda? Vse, zvezda, darovi, pastirji… vse to je obrnjeno navzven, beseda pa je obrnjena navznoter. Tam, v nas, se želi roditi Bog.

Kaj je božja milost? Milost je, da je Bog dober in da nas vedno ljubi. Božja milost je bližina, je nežnost. Če v svojem odnosu do Boga ne čutiš, da te nežno ljubi, to pomeni, da ti še nekaj manjka. Bog nam z nežnostjo govori lepe stvari. Milost je, da vidiš, da je na svetu veliko dobrih ljudi! Bog v jaslicah naj vam odpre oči, da jih boste opazili, in srce, da jih boste vzljubili in roko, da jih boste stisnili k sebi…

Bratje, blagoslovljen in milosti poln božič vam želim!

p. Marjan Čuden
provincialni minister

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.