Skoči na vsebino

Ne vojni v Ukrajini

  • od

Pismo generalnega ministra ob vojni v Ukrajini

Provincialnim ministrom in kustosom
vsem bratom ter sestram klarisam in koncepcionistkam

Dragi bratje in sestre,

Naj vam Gospod da mir!

Danes zjutraj sem prispel v Mexico City na praznovanje 25. obletnice Province San Junipero Serra. Takoj ob prihodu sem izvedel za novico o vojni, ki je izbruhnila v Ukrajini, in invaziji, ki so je polni mediji. Uspelo mi je priti v stik z ukrajinskim provincialnim ministrom, bratom Danyilom Botvino, ki mi je povedal, da so bratje na varnem, tudi tisti v samostanu v mestu Konotop, ki so ga Rusi že zasedli. Povedal mi je, da so bratje želeli ostati tam z ljudmi in da so na varnem.

Sicer pa mi je zaupal tudi, da so zelo zaskrbljeni in goreče molijo, da bi rožljanje orožja potihnilo. Česa takšnega Evropa ni videla že lep čas, vse od leta 1945. Prizori so zelo pretresljivi, in kot je dejal papež Frančišek na včerajšnji avdienci, povzročajo trpljenje in bolečino.

Molitev in post sta s političnega vidika najskromnejši človekovi sredstvi, če pa gledamo z Božje perspektive, sta najmočnejši. Le On se lahko dotakne src in misli ter naredi konec nekoristnemu in škodljivemu rožljanju orožja.

Le Bog lahko spreobrne naša srca, ker vemo, da je seme vojne in nasilja v vsakem od nas in ne zunaj nas. Molitev in post nas bosta vodila k spreobrnjenju srca in življenja in to zemljo, ki se koplje v nedolžni krvi, ponesla v naročje usmiljenega Očeta. V Svetem pismu se kri ne posuši z zemlje, da bi Bog lahko slišal glas svojih ubogih in bi mi ne ostali ravnodušni. Molitev in post razjasnita tudi naš notranji pogled, da lahko beremo znamenja časov in nismo več raztreseni, ampak postanemo priče. Kar se zgodi v nekem oddaljenem kraju, vpliva na vse nas. To velja tudi za veliko konfliktov, predvsem za tiste, na katere pozabljamo.

Goreče molímo za žrtve, še posebej za številne ljudi, ki že bežijo iz države, predvsem na Poljsko, kjer se naši bratje že pripravljajo, da jih bodo sprejeli. Molimo za naše brate, ki živijo v Ukrajini, in za tiste, za katere bodo skrbeli.

Vse brate, vsa bratstva, vse klarise in vse samostane prosim, da vsak dan molite za mir v Ukrajini in tudi drugje. Papež nas vabi, da bi 2. marca v ta namen molili in se postili. Vse brate in sestre, ki vas to nagovarja, prosim, sledite njegovemu zgledu. To lahko počnete enkrat tedensko. Skupaj bomo priklicali mir. Naj bomo v moči Svetega Duha priprošnjiki in prinašalci miru ter sprave. Ta namen ponesimo pred Brezmadežno Devico Marijo, Mater Kneza miru, našega Gospoda Jezusa Kristusa.

Prisrčen pozdrav vsem. Skupaj prosimo za blagoslov sv. Frančiška, ki je oznanjevanje miru in življenje v miru postavil v osrčje svojega in vsega našega evangeljskega življenja.

Bratski pozdrav,

Vaš brat in služabnik,

br. Massimo Fusarelli, OFM
generalni minister

Prot. 111047
Mexico City, 24. februar 2022


Pomoč lahko nakažete našim bratom v sosednji Poljski, ki bodo sredstva posredovali na pravo mesto.

Ime banke:
PKO S.A.
(BANK POLSKA KASA OPIEKI SA – BANK PEKAO SA)

SWIFT:
PKOPPLPW

Naslov banke:
GRZYBOWSKA STREET 53-57
WARSZAWA

Prejemnik:
KLASZTOR OJCÓW BERNARDYNÓW KALWARIA ZEBRZYDOWSKA
Ul. Bernardyńska 46
34-130 Kalwaria Zebrzydowska

IBAN:
PL77 1240 4197 1978 0010 4209 5546

Namen plačila:
Aiuto per i frati minori in U.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.