Skoči na vsebino

V PRENOČIŠČU ZANJU NI BILO PROSTORA

  • od

Pismo provincialnega ministra ob božiču 2022

»In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora. (Lk 2,7). Pomanjkanje prostora je Marijo in Jožefa pripeljalo do jasli. Božji Sin se je rodil zunaj mesta. Jezus v kraju svojih prednikov ni našel gostoljubja. Rodil se je na obrobju, kjer so živeli zapostavljeni in prezrti ljudje. »Med svoje je prišel, a njegovi ga niso sprejeli« (Jn 1,11).

Vprašajmo se: Zakaj je v naših bratstvih veliko prostora za odklanjanje, premalo pa za sočutje in odpuščanje? Zakaj ni prostora za usmiljenje, je pa veliko prostora za obsojanje? Zakaj je dovolj prostora za ugodje, a premalo sočutja za uboge ter za ranjeno stvarstvo? Zakaj je prostor za obup, a malo za nežno upanje? Čemu dajemo prostor?

Ali je v naših srcih dovolj prostora za Jezusa? Sprejmimo Jezusa v lačnih, žejnih, brezdomcih, bolnih, golih in zapornikih, da bomo nekega dne lahko uživali v Božji gostoljubnosti: “Pridite, podedujte kraljestvo, ki vam je pripravljeno” (Mt 25,35).

Božič je vabilo k gostoljubnosti, ki je prebivalci Betlehema niso premogli. Gostoljubnost povezuje in širi naša srca, jih odpira za bližnjega, ki ni nebodigatreba, ampak naš ljubljeni brat. Naj nas božič naredi bolj gostoljubne do bratov in drugih, zlasti do revnih in pomoči potrebnih. Ali bomo naredili prostor zanje?

Blagoslovljen in upanja poln božič vam želim!

p. Marjan Čuden, provincialni minister

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.