Skoči na vsebino

800 let vodila in jaslic

  • od

Pismo provincialnega ministra ob prazniku sv. Frančiška 2023

Pozdravljeni, dobri ljudje!

Bratje in sestre, s temi besedami svetega Frančiška vam želim izraziti našo bližino in naklonjenost. Posebej pozdravljeni dobri ljudje, ki živite v izseljeništvu – v Avstraliji in Združenih državah Amerike.

Današnji evangelij govori o dveh sinovih, ki ju oče vabi na delo v vinograd. Prvi je rekel: »Grem«, pa si je kasneje premisli, drugi je rekel: »Nočem«, pa je čez čas vseeno šel. Jezus sprašuje: »Kateri od teh dveh je izpolnil očetovo voljo?« Manjši bratje se trudimo po zgledu asiškega ubožca spolnjevati Božjo voljo. V razlagi molitve Očenaš sveti Frančišek takole govori Bogu: »Zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji: da bi te ljubili z vsem srcem, tako da bi vedno mislili nate; z vso dušo, tako da bi vedno hrepeneli po tebi; z vsem mišljenjem, tako da bi svoje namene naravnali na tebe in v vsem iskali tvojo čast; z vsemi svojimi močmi, tako da bi vse dušne in telesne moči in čute do kraja porabili v služenju ljubezni do tebe in v ničemer drugem. In da bi ljubili svoje bližnje kakor sami sebe, tako da bi z vsemi svojimi močmi pritegovali vse k ljubezni do tebe, se veselili blagra drugih kakor svojega lastnega blagra ter sočustvovali v nesreči in da bi nikogar v ničemer ne žalili.« V teh Frančiškovih besedah je za vse, ki jih vzamejo za svoje, moč milosti obnove in v njih je še posebej za nas frančiškane zapisan program, ki mu želimo slediti: »Da bi z vsemi svojimi močmi pritegovali vse k ljubezni do tebe!«

Letos obhajamo osemsto let spomina na Frančiškov zapis vodila bratom in osemsto let od dogodka v Grecciu, ko sv. Frančišek postavi prve jaslice.
Sveti Frančišek je za svoje brate napisal pravilo življenja. Preprosto je: veselje duše, veselje, da nisi na nič navezan. Frančiškovo vodilo želi pomagati, da njegovi bratje postajamo skupnost ljubezni, ljubezni do Jezusa, ki nas je zelo ljubil; da postajamo skupnost odprtih src v katerih ni nobene skušnjave, da bi črka zagospodovala nad duhom. V vodilu sveti Frančišek med drugim naroča, naj bratje ne sodijo drugih, ampak naj bodo krotki, miroljubni in skromni, blagi in ponižni. Z vsemi naj vljudno govore, kakor se spodobi.

Bratje in sestre, hvala vam za vašo potrpežljivost in odpuščanje, kadar se v človeški šibkosti oddaljimo od teh Frančiškovih besed. Praznovanje obletnice vodila je za nas priložnost in vabilo, da se vrnemo k prvotni ljubezni do Boga in k pristni ljubezni do človeka.

Pred osemsto leti je želel sveti Frančišek luč božiča deliti s prebivalca Greccia. Življenjepisec Tomaž Čelanski piše: »Bližal se je božič. Frančišek je sklenil obhajati praznik Jezusovega rojstva, kot ga svet še ni videl. Poklical je prijatelja iz Greccia in mu naročil: ‘V gozdu blizu samostana boš našel v pečini votlino in tja postavi jasli, napolnjene s senom. Pripelji tudi vola in osla, da bo prav tako kot v Betlehemu. Rad bi resnično obhajal prihod Sina Božjega na zemljo, da bom z lastnimi očmi videl, kako reven in ubog je hotel biti zaradi nas.«

Frančišek ve, da je učlovečenje dar! Dar mojemu življenju. On je mene prej ljubil. Kdor se odpre učlovečeni ljubezni, bo prerojen. Bog je ljubezen, samo Ljubezen. Tistim, ki jo sprejmejo, daje moč, da postanejo Božji otroci. Frančiška je navduševalo Božje učlovečenje, ki se je zgodilo na tako preprost način. Hotel je biti po Jezusovem zgledu ubog in s tem blizu najbolj ubogim.

Želim, da bi tudi nas kot sv. Frančiška prevzelo Božje učlovečenje, da se ne bomo ukvarjali zgolj s seboj, da se ga ne bomo veselili, ker se ga pač drugi veselijo, ampak zaradi bližine Boga in tega, o čemer božič najmočneje spregovori: o uboštvu in majhnosti! Iz božiča izvira Frančiškova izbira majhnosti. Moč evangelija je v majhnosti, ki se pusti voditi očetovi ljubezni in nežnosti.

Obhajanje jubileja Frančiškovih jaslic v Grecciu nas vabi k obnovljeni zvestobi. Našo zvestobo varuje majhnost. Rečete nam frančiškani, sveti Frančišek pa nas je imenoval manjše brate. Prosimo vas, molite za nas, da bomo k vam in k vsem ljudem v veliki ponižnosti vedno prihajali kot manjši.

Danes na Frančiškovo nedeljo se Bogu še posebej zahvaljujemo za dar duhovnih poklicev v naši provinci. Letos sta dva naša brata ob zaključku noviciata izrekla prve redovne zaobljube. Veseli smo teh dveh in drugih bratov v frančiškanskem bogoslovju. Prosim vas, da skupaj z nami molite za nove duhovne poklice.

Hvala, ker nas podpirate in z nami prijateljujete. Želim vam blagoslova in vse dobro! Niti življenje z vso svojo zapletenostjo, niti trpljenje z vso svojo skrivnostnostjo, ni moglo svetemu Frančišku vzeti veselja nad stvarstvom, človekom in Bogom. Bratje in sestre, naj bo tako tudi z nami.

p. Marjan Čuden, provincialni minister

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.