Skoči na vsebino

Simpozij ob 800-letnici prvih jaslic

  • od

Letos obhajamo 800-letnico prvih jaslic, ki jih je v votlini blizu kraja Greccio leta 1223 postavil sv. Frančišek Asiški. Ob tem pomembnem jubileju smo pripravili simpozij, ki bo v soboto, 25. novembra, potekal v dvorani nad zakristijo bazilike Marije Pomagaj.

V letu 2023 mineva 800 let (1223-2023), odkar je sveti Frančišek Asiški pripravil posebno praznovanje Jezusovega rojstva v Grecciu pri Rietiju. Prav to njegovo dejanje je pripomoglo k tradiciji širjenja jaslic iz Italije po vsem svetu.


Papež Frančišek je v apostolskem pismu Admirabile Signum, o pomenu jaslic, med drugim zapisal:

V duhu se odpravimo v Greccio, v Rietski dolini, kjer se je sv. Frančišek ustavil, ko se je verjetno vračal iz Rima, kjer je 29. novembra 1223 od papeža Honorija III. dobil potrdilo svojega Vodila. Po njegovem potovanju v Sveto deželo so ga te votline na poseben način spominjale na Betlehemsko pokrajino. Možno je tudi, da so se Ubožca v Rimu dotaknili mozaiki v Sveti Mariji Veliki, ki predstavljajo Jezusovo rojstvo, prav na mestu, kjer so se po starodavnem izročilu hranile deske jaslic.
Frančiškanski viri podrobno pripovedujejo, kaj se je zgodilo v Grecciu. Petnajst dni pred božičem je Frančišek poklical nekega moža iz tistega kraja z imenom Janez, ter ga prosil, naj mu pomaga uresničiti neko željo: »Rad bi predstavil Dete, rojeno v Betlehemu in na neki način s telesnimi očmi videti stisko, v kateri se je znašlo zaradi pomanjkanja stvari, ki jih potrebuje novorojenec, kako je bilo položeno v jasli in kako je ležalo na senu med volom in osličkom.« Brž ko ga je slišal, je zvesti prijatelj takoj šel, da bi na določenem mestu pripravil vse potrebno glede na svetnikovo željo. 25. decembra je v Greccio prišlo veliko bratov iz različnih krajev, prišli pa so tudi možje in žene iz kmečkih hiš tistega območja, ki so prinesli s seboj rože in bakle, da bi razsvetlili tisto sveto noč. Ko je prišel Frančišek, je našel jasli s senom, vola in oslička. Ljudje, ki so prihiteli, so pred božičnim prizorom, ki ga dotlej niso nikdar videli, izražali neizrekljivo veselje. Potem je duhovnik na jaslih obhajal slovesno evharistijo in pokazal vez med učlovečenjem Božjega Sina in evharistijo. Ob tisti priliki v Grecciu ni bilo figuric: jaslice so ustvarili in doživljali tisti, ki so bili navzoči.
Tako se je rodilo naše izročilo: vsi okoli votline in polni veselja, brez vsake razdalje med dogodkom, ki se uresničuje, in tistim, ki postanejo udeleženi pri skrivnosti.
Prvi življenjepisec sv. Frančiška Tomaž Čelanski omenja, da se je v tisti noči preprostemu in ganljivemu prizoru pridružilo še čudovito videnje: eden od navzočih je videl, kako v jaslicah leži Dete Jezus sam. Od tistih božičnih jaslic leta 1223 »se je vsak vrnil domov poln neizrekljivega veselja.«


Ob 800-letnici jaslic sv. Frančiška Asiškega so v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču na Brezjah pripravili simpozij, za katerega so prispevke pripravili mednarodni poznavalci dela in življenja svetega Frančiška Asiškega.

Simpozij bo potekal v dvorani nad zakristijo bazilike Marije Pomagaj, v soboto, 25. novembra, med 10. in 13.30.


PROGRAM:
1 Pozdrav in dobrodošlica
2 Spomincice zapojejo: Sveta noc, blažena noc
3 Pozdrav predsednika Društva ljubiteljev jaslic Slovenije: p. Robert Bahcic
4 Pozdrav apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji nj. eksc. msgr. dr. Jeana-Marie Speicha
5 Pozdrav župana Obcine Radovljica gospoda Cirila Globocnika
6 Ogled kratkega videa posnetega v Grecciu
7 Prvo predavanje: gospod Pier Luigi Bombelli, iz Bergama v Italiji, podpredsednik
Mednarodne jaslicarske zveze Universalis Foederatio Praesepistica
8 Predavanje p. Roberta Bahcica: Francišek Asiški – alter Christus – drugi Kristus
9 Odmor
10 Ob 12. uri zapojemo Angelus
11 Pozdrav ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta
12 Povzetek štirih clankov iz knjige:
– P. Cesare Vaiani: Videti in verovati: Francišek Asiški in evharistija
– Giuseppe Cassio: »Z ocmi telesa« – Greccio in prenovljena podoba božica
– P. Alessio Mecella: Božic v Grecciu med identiteto in evangelizacijo
– P. Juri Leoni: O izvoru prisotnosti vola in osla v upodobitvi jaslic
13 Damir Globocnik: »Jaslicni« motivi v opusu Lepolda Layerja in Layerjeve slikarske delavnice
14 Blagoslov razstave v parku: nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore

Povezovalec programa: Nejc Poljanec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.