Skoči na vsebino

Popolni odpustek ob 800-letnici “Jaslic v Grecciu”

  • od

v vseh cerkvah, ki jih upravljamo Frančiškovi bratje

Apostolska penitencierija je vsem cerkvam, ki jih upravljajo Frančiškovi bratje (frančiškani, minoriti in kapucini), ob 800-letnici »jaslic v Grecciu« podelila popolni odpustek vsem vernikom, ki bodo od 8. decembra 2023 (ob prazniku Brezmadežnega spočetja Blažene Device Marije) do 2. februarja 2024 (praznik darovanja v templju našega Gospoda Jezusa Kristusa) obiskali jaslice v cerkvi, ki je zaupana Frančiškovim bratom po vsem svetu.

Frančiškova družina je to prošnjo posredovala svetemu očetu 17. aprila 2023, »da bi pospešili duhovno prenovo vernikov in povečali milostno življenje«, piše v prošnji, poslani Apostolski penitencieriji. »Z molitvijo pred jaslicami« lahko verniki pridobijo popolni odpustek pod običajnimi pogoji. »Prav tako lahko tisti, ki so bolni ali fizično ne morejo sodelovati, enako izkoristijo dar popolnega odpustka, darujejo svoje trpljenje Gospodu ali izvajajo druge pobožnosti«.

Besedilo odloka:


Prot. št. 03142/2023-413/23/I
ODLOK

Apostolska penitenciarija, ki želi povečati pobožnost vernikov in odrešenje duš na podlagi pristojnosti, ki ji jih je na poseben način podelil Njegova svetost Frančišek, naš oče v Kristusu in po Božji previdnosti papež, upoštevajoč prošnje, ki so jih pred kratkim predstavili generalni ministri Frančiškovih redov ob 800-letnici, kar so bile prvič postavljene jaslice v Grecciu leta 1223, ter črpajoč iz nebeških zakladov Cerkve, pod običajnimi pogoji (zakramentalna spoved, evharistično obhajilo in molitev po namenih svetega očeta) milostno podeljuje popolni odpustek, ki ga lahko skesani verniki, ki jih gane Božja ljubezen, prejmejo od slovesnosti brezmadežnega spočetja Device Marije, 8. decembra 2023, do slovesnega praznika Gospodovega darovanja, 2. februarja 2024, ki jih lahko namenijo tudi za duše vernikov, ki so še vedno v vicah, če kot romarji obiščejo katero koli frančiškansko cerkev po vsem svetu, v skupinah ali posamezno, in se pobožno udeležijo jubilejnih obredov ali vsaj stojijo pred tam pripravljenimi jaslicami ter preživijo primeren čas v pobožni meditaciji, ki se zaključi z molitvijo očenaš, veroizpovedjo in molitvijo k sveti Družini Jezusa, Marije, Jožefa in k svetemu Frančišku Asiškemu.

Starejši, onemogli in tisti, ki iz resnega razloga ne morejo zapustiti svojega doma, bodo prav tako lahko pridobili popolni odpustek s kesanjem za vsak greh in z namenom, da čim prej izpolnijo tri običajne pogoje ter duhovno sodelujejo pri praznovanju jubileja, pri čemer bodo usmiljenemu Bogu podarili svoje molitve, bolečine in neprijetnosti svojega življenja.

Da bi bil dostop do božjega odpuščanja po Cerkvi lažji, ta penitenciarija iskreno prosi očete frančiškanske družine, naj se s pripravljenim in velikodušnim srcem posvetijo obhajanju pokore.
Ta odlok velja ne glede na nasprotno.

Dano v Rimu, v palači apostolske penitenciarije, 14. novembra leta Gospodovega MMXXIII.


Molitev k sveti Družini in svetemu Frančišku Asiškemu

O dobri Jezus, ob premišljevanju teh jaslic te prosim za milost odpuščanja mojih grehov. Ti si zarja z višav, ki je postala meso, da bi zasvetila tistim, ki prebivajo v temi in smrtni senci. Naselil si se med nami in nas ljubil do te mere, da si za nas dal svoje življenje. Nisi prišel, da bi svet obsodil, ampak da bi ga rešil. Daj mi milost iskrenega kesanja in ponižnost, da se zavedam svoje šibkosti. Daj mi vero v tvoje usmiljenje in obnovi v meni veselje tvojega odrešenja.

Marija, Jezusova Mati in Mati Cerkve, nauči nas veselja ponižnih in tistih, ki verjamejo v Gospodove obljube. Pomagaj nam oznanjati veličino Boga, ki spremlja in rešuje trpeče človeštvo. Ti si zarja novega stvarstva. Ti si Devica, ki je postala Cerkev, ti si Mati milosti in usmiljenja. Prisluhni naši prošnji z nežnostjo svojega brezmadežnega srca.

Sveti Jožef, pravični in zvesti Gospodov služabnik. Ti si sveti in velikodušni varuh. Ne odreci svoje skrbi nam, izgubljenim romarjem, ki iščemo pravo domovino. Varuj Cerkev pred pastmi hudega in nas nauči zaupati v tistega, ki je dal svojega edinega Sina, da bi nas rešil greha, zla in smrti.

Sveti Frančišek Asiški, ti, ki si tako ljubil ubogega in ponižnega Kristusa, da si v Grecciu z vero in predanostjo želel podoživeti noč njegovega rojstva v Betlehemu, posreduj za nas, da bomo lahko s čistim srcem premišljevali lepoto učlovečenja Božjega Sina in prijaznost njegovega pogleda, ki nas kliče v novo življenje. Amen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.