Sv. Izidor Seviljski – zavetnik interneta

1

izidorPapež Janez Pavel II. je 7. februarja 2001 za zavetnika interneta imenoval sv. Izidorja Seviljskega (556-636), zadnjega latinskega cerkvenega očeta, ki goduje 4. aprila.

V njegovem času je bila Španija polna zmotnega nauka arianizma, ki zanika Kristusovo božanstvo. S svojimi gorečimi pridigami je pripomogel k spreobrnjenju Vizigotov od arianizma h katoliški veri.

Po smrti brata Leandra je postal škof v Sevilli. Zavzemal se je za izobraževanje in vodil več sinod in koncilov. Bil je velik učenjak in po njegovi zaslugi zahod pozna Aristotela. Napisal je več knjig, njegovo zadnje in izredno delo pa so bile Etimologije, enciklopedija vsega znanja njegovega časa.

Rodil se je okoli leta 556 v Kartageni, umrl pa je 4. aprila 636 v Sevilli. Za svetnika je bil razglašen leta 1598, leta 1722 pa za cerkvenega učitelja. Je tudi narodni zavetnik Španije. Goduje na svoj smrtni dan – rojstni dan za nebesa – 4. aprila.

Nekaj povezav:
https://sl.wikipedia.org/wiki/Izidor_Seviljski
http://www.heiliger-isidor.net/
https://www.heiligenlexikon.de/BiographienI/Isidor_von_Sevilla.htm

One thought on “Sv. Izidor Seviljski – zavetnik interneta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Veroizpoved - VERUJEM v DUHA

pet Apr 5 , 2019
V letošnjem letu lahko na valovih radia Ognjišče vsak drugi mesec na 3. petek v mesecu ob 21. uri poslušate oddajo Kolokvij, kjer z voditeljem Marjanom Buničem govoriva in razmišljava o VEROIZPOVEDI. V aprilski oddaji sva spregovorila o veri v DUHA: Verujem v DUHA. PRISLUHNI še ostalim ODDAJAM! >>>

Morda vas zanima

Najnovejši prispevki