2. dan obiska generalnega ministra

<KENOX S760  / Samsung S760>Drugi dan obiska generalnega ministra br. Joséja Rodrigueza Carballa smo večinoma preživeli na Brezjah, kjer smo najprej obhajali sv. mašo. Kot je povedal v nagovoru, je zanj obisk svetišča, kot so Brezje, velika milost. Ob svojem obisku te dni opaža, da je slovensko ljudstvo Marijino, kakor dokazujejo številna svetišča in Mariji posvečene cerkve po naši deželi.

V nagovoru med homilijo je razmišljal o vlogi Marije v našem življenju. Povabil nas je, naj bomo res Marijini. Biti Marijin pa ne pomeni le graditi cerkva njej v čast, praznovati njenih praznikov in romati v njena svetišča. To je lepo, a biti marijanska duša pomeni posnemati njen zgled.

Generalni minister je poudaril, da danes po Mariji prihaja do nas prav to povabilo – bodimo odprti za Božji načrt, pripravljeni na služenje in zvesti Bogu. Prav slednje ni vrednota našega časa, vendar je krepost vsakega Jezusovega učenca. Le če bomo Marijo posnemali v tem, bomo kot Božja Mati prinašalci Božje besede, ki se je učlovečila.

“Marija je pot, ki nas najhitreje in z največjo gotovostjo vodi k Jezusu. Ona naj nas spremlja, naj blagoslovi to ljubljeno deželo, vašo provinco, redovne skupnosti in vaše družine, dragi romarji!”

Po sv. maši smo imeli v dvorani srečanje za vse brate, kjer je generalni minister poudaril pomembnost vere, bratskega življenja brez lastnine in v odgovornosti. Dotaknil se je tudi našega poslanstva, ki je v prinašanju veselega oznanila (evangelija) ljudem.

Po skupnem kosilu je sledilo srečanje za brate v vzgoji in mlajše brate (OFM10), kjer je generalni minister v sproščenem pogovoru izpostavil vlogo glave, srca, rok in nog.

Pozno popoldne se je generalni minister ustavil še pri sestrah klarisah v Dolnicah. Ob 800-letnici reda ubogih sester sv. Klare jim je spregovoril o pomenu in vlogi sv. Klare, o kateri lahko iz njenih spisov razberemo, da je »človeška in svobodna žena«, ki je znala tudi pri papežu zagovarjati načela življenja po evangeliju. Sv. Klara je »zaljubljena žena«, ki je vse svoje življenje posvetila Kristusu. Nenazadnje pa je sv. Klara »prvorojenka« sv. Frančiška, saj je, še preden mu je Gospod dal brate, prerokoval o njej in njenih ubožnih gospeh, ki bodo živele pri sv. Damijanu.

Dan smo sklenili v Ljubljani pri Marijinem oznanjenju z bratskim klepetom in prigrizkom.

Prisluhni pridigi:

PROGRAM OBISKA

Dodatna FOTOgalerija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

3. dan obiska generalnega ministra

sob Apr 21 , 2012
Tretji dan obiska, je generalni minister br. José Rodríguez Carballo vodil jutranjo konventualno mašo, pri kateri nam je spregovoril o Bogu, ki je ljubezen, ki pa mu mi ljudje to ljubezen premalo vračamo. Naslonil se je na vzklik sv. Frančiška, da “Ljubezen ni ljubljena”. Po skupnem zajtrku se je skupaj […]

Morda vas zanima

Najnovejši prispevki