Maribor

Frančiškanski samostan Maribor
bazilika Matere Usmiljenja
Ul. škofa Maksimiljana Držečnika 7 / ex Ul. Vita Kraigherja 2
SI-2000 Maribor

tel.: 02-22-85-110

Urnik bogoslužja:
N: 7.00, 8.30, 10.00, 11.30, 19.00
D: 9.00, 19.00

Spletne strani:
Bazilika Matere Usmiljenja

e-mail:
maribor@ofm.si

Kratka zgodovina:
Manjši bratje so prišli v Maribor verjetno že leta 1240. Leta 1282 so si sezidali samostan pri podružni cerkvi Marije Vnebovzete. Podoba Matere usmiljenja je prišla v cerkvico 1747. Tega leta so se preselili v dotedanji kapucinski samostan, leta 1864 pa so frančiškani prevzeli Marijino cerkev skupaj s slovensko župnijo. Leta 1900 so sezidali nov samostan in novo cerkev, ki je od leta 1906 bazilika.

4 thoughts on “Maribor

  1. cao. tukaj sandra,prihajam z murske sobote,imam 26let. Sem ze kar 4x bla z romarji v medgugorje kraljica miru. moram priznat da sem se cist preobrila in sem zacela drugace gledati na svet kod do tedaj. zat sem se odlocila da tudi drugim ljudem ki so se kot sem bla jaz prej rada pokazala da je vera zlo mocna in da me medjugorje ozdravilo. zato sem se odlocila da bom tud jaz neki naredila dobro za druge in tud za sebe. zato sem se odlocila da bom organizirala romarje v medjugorje. zato bi vprasala ce bi slucajno mi lahko kako pomagali in mi poiskali kako redovnico katera bi prisla z nami na romarje. ali pa kakega redovnika. bi bla vesela zlo ce bi se kaki franciskan odlocil z nami na romanje. hvala vam vnaprej za vas odg in lp

  2. Pozdravljeni.
    Mene pa zanima, kaksna razlika je med feanciskani, minoriti in kapucini? Koliko razumem, vse izhaja izreda, ki ga je ustanivil Francisek Assiski.

    1. Skozi zgodovino so se iz reda manjših bratov, ki ga je ustanovil sv. Frančišek, razvile tri veje: frančiškani, minoriti in kapucini. Nekdaj so bile razlike večje, danes so te razlike minimalne in jih v načinu življenja skoraj ne opazimo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovejši prispevki

RSS
Facebook
YouTube