Skoči na vsebino

LJ – Bežigrad

Frančiškanski samostan Ljubljana – Bežigrad
cerkev Sv. Cirila in Metoda
Küzmičeva 6
SI-1000 Ljubljana

tel.: 0590 717 25

Urnik bogoslužja:
N: 8.00, 10.00, 19.00
D: 8.00, 19.00

YouTube kanal:
https://www.youtube.com/c/ŽupnijaLjubljanaBežigrad

Spletne strani:
Župnija Ljubljana – Bežigrad

e-mail:
lj.bezigrad@ofm.si

Kratka zgodovina:
Župnija za Bežigradom je bila ustanovljena leta 1934. Za potrebe novoustanovljene župnije je arhitekt Plečnik v letih 1933 in 1934 povečal pokopališko cerkvico sv. Krištofa na Dunajski cesti, delo arhitekta Gregorja Mačka. Ta se je morala leta 1956 umakniti Gospodarskemu razstavišču, dosegli pa so, da so vsaj Plečnikov del cerkve prenesli na sedanjo mesto, medtem ko so staro, baročno porušili. Leta 1964 so prizidali še zvonik, delo arhitekta Toneta Bitenca.

2 komentarja na “LJ – Bežigrad”

  1. Spoštovani
    Glede na dejstvo, da je bila porušena nekdanja župnijska cerkev cerkev sv. Krištofa – vemo zakaj –
    predlagam, da župnijsko vodstvo predlaga načrtovalcem novega potniškega terminala avtobusne in železniške postaje, da se v okviru načrtovanja umesti primeren prostor za bogoslužni prostor za kapelo.
    Ne nazadnje tudi kot nadomestilo za izgubljeno župnijsko in pokopališko cerkev v sklopu nekdanjega pokopališča Navje na katerem počivajo mnogi slovenski veljaki. Predstavljam si, da bi bližino kapele, posvečeno zavetniku potnikov sv. Krištofu, bilo upravičeno razumeti kot poprava opuščenega in neuglednega položaja Navja, kakršnega si veljaki naši predniki, ki tu počivajo – ne zaslužijo.
    Je pa tudi povsem razumljivo in običaj po evropskih potniških središčih prisotnost takega bogoslužnega prostora, nam najbližji primer je v Trstu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.