Skoči na vsebino

Provincialni minister

KONTAKT:
provincialni.minister@ofm.si

V Vodilu beremo: »Bratje, ki so ministri in služabniki drugih bratov, naj svoje brate obiskujejo in opominjajo ter jih ponižno in z ljubeznijo svare. Ničesar naj jim ne ukazujejo, kar bi bilo v nasprotju z njihovo dušo ali z našim Vodilom. Bratje, ki so podložni, pa naj se zavedajo, da so se zaradi Boga odpovedali lastni volji. Zato jim odločno zapovedujem, naj ubogajo svoje predstojnike v vsem, kar so Gospodu obljubili spolnjevati in ni proti vesti in našemu Vodilu« (FPVod 10,1-3).

marjan_cudenProvincialni ministri so predstojniki neke cerkvene pokrajine (province) v kateri delujejo manjši bratje. Provincialni minister je glava province in drugi bratje so mu dolžni pokorščino. Njegova naloga je, da animira, vodi in vzpodbuja življenje manjših na ozemlju katerega predstojnik je. Nosi odgovornost tako za duhovni napredek, kakor tudi za svetni blagor bratov.

Provincialni minister ima tudi pomembno nalogo sprejemanja novih bratov v Red, kakor tudi brate Reda postavljati v določene službe tako za Red kakor za Cerkev. O sprejemanju v Red Frančišek zapiše: »Tiste, ki bodo hoteli sprejeti to življenje in bodo prišli k našim bratom, naj jih pošljejo k svojim provincialnim ministrom. Samo tem in ne drugim je podeljeno dovoljenje sprejemati brate. Ministri naj jih skrbno izprašajo o katoliški veri in cerkvenih zakramentih. (…) Bratje in njihovi ministri naj se skrbno varujejo, da se ne bodo vmešavali v njihove časne zadeve, da bodo svobodno naredili z njimi, kakor jih bo Gospod navdihnil. Če bi pa vprašali za nasvet, jih ministri lahko pošljejo h kakim bogaboječim ljudem, da bodo po njihovem nasvetu svoje dobrine razdelili ubogim. (…) Po končanem letu preizkušnje naj jih sprejmejo v pokorščino« (FPVod 2,1-2.7-8.11a).

Frančišek v Pismu ministru tudi pove kakšna naj bo odlika vsakega ministra: »Po tem hočem spoznati, ali ljubiš Gospoda in mene, njegovega služabnika, če boš delal takole: da bi ne bilo nikoli nobenega brata na svetu, ki bi se pregrešil, kolikor bi se največ pregrešiti mogel, pa bi potem, ko bi se ozrl v tvoje oči in iskal v njih usmiljenje, odšel, ne da bi se ga ti usmilil; in tudi če ne bi iskal usmiljenja, ga ti vprašaj, če želi usmiljenja. In če bi pozneje tisočkrat grešil pred tvojimi očmi, ga ljubi bolj ko mene, in sicer zato, da ga pritegneš h Gospodu. In vedno imej do takih usmiljenje« (FPMi 9-11).

Provincialnega ministra volijo vsi bratje province, ki imajo volilno pravico, praviloma na rednem provincialnem kapitlju, ki mu prisostvuje generalni minister ali od njega pooblaščeni brat. Izvoljen je za dobo šestih let, nakar je brez prekinitve lahko izvoljen še za nadaljnjo dobo treh let, po tem ne more biti več izvoljen za provincialnega ministra, če ne prekine službe vsaj za tri leta. V naši provinci je bil zadnji volilni provincialni kapitelj leta 2010, na katerem je bil za provincialnega ministra izvoljen br. Stane Zore.

Glavno dolžnost provincialnega ministra lepo povzemajo Generalne konstitucije našega reda: »Provincialni minister naj često obiskuje in duhovno krepi svoje brate ter jih ponižno in ljubeznivo opozarja na napake« (GK 221 § 1).

Vodstvo province >>>

2 komentarja na “Provincialni minister”

  1. Pingback: Provincialni kapitelj 2013 | Frančiškani v Sloveniji

  2. Spoštovani br. Stane!
    Ob imenovanju za ljubljanskega nadškofa, Ti kot Tvoj sosošolec na fakulteti, sedaj sicer v drugih vodah, vendar ne slučajno, obljubljam vso duhovno podporo, ki jo lahko kot grešen človek ponudi posodi Tvojega formata.
    Upam, da boš sedaj še bolj, kakor doslej “krepil svoje brate ter jih ponižno in ljubeznivo opozarjal na napake.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.