Maribor

Frančiškanski samostan Maribor
bazilika Matere Usmiljenja
Ul. škofa Maksimiljana Držečnika 7 / ex Ul. Vita Kraigherja 2
SI-2000 Maribor

tel.: 02-22-85-110

Urnik bogoslužja:
N: 8.30, 10.00, 11.30, 19.00
D: 9.00, 19.00

Prisluhni v živo:

YouTube kanal:
https://www.youtube.com/c/BazilikaMatereUsmiljenja

Spletne strani:
Bazilika Matere Usmiljenja

e-mail:
maribor@ofm.si

Kratka zgodovina:
Manjši bratje so prišli v Maribor verjetno že leta 1240. Leta 1282 so sezidali samostan pri podružni cerkvici Marije Vnebovzete na Lentu. Podoba Matere usmiljenja je prišla v minoritsko cerkev 25. januarja 1747.
Bratje kapucini so prišli v Maribor leta 1613, zaradi jožefinskih reform pa so morali leta 1784 zapustiti Maribor. NJihov samostan in cerkev z novoustanovljeno predmestno župnijo sv. Marije so prevzeli bratje minoriti z Lenta, ki so s seboj prinesli tudi kip Matere Usmiljenja. Zaradi pomanjkanja duhovnih poklicev so leta 1813 minoriti zapustili Maribor in potem so se menjavali upravitelji župnije: minoritom so sledili škofijski duhovniki, potem redemptoristi, pa zopet škofijski in tem so sledili bratje frančiškani, ki so prišli na povabilo škofa Slomška iz Kalterna (prov. sv. Leopolda) leta 1864. Od leta 1892 do 1900 so sezidali nov samostan in novo cerkev, ki je od leta 1906 bazilika.

4 thoughts on “Maribor

  1. cao. tukaj sandra,prihajam z murske sobote,imam 26let. Sem ze kar 4x bla z romarji v medgugorje kraljica miru. moram priznat da sem se cist preobrila in sem zacela drugace gledati na svet kod do tedaj. zat sem se odlocila da tudi drugim ljudem ki so se kot sem bla jaz prej rada pokazala da je vera zlo mocna in da me medjugorje ozdravilo. zato sem se odlocila da bom tud jaz neki naredila dobro za druge in tud za sebe. zato sem se odlocila da bom organizirala romarje v medjugorje. zato bi vprasala ce bi slucajno mi lahko kako pomagali in mi poiskali kako redovnico katera bi prisla z nami na romarje. ali pa kakega redovnika. bi bla vesela zlo ce bi se kaki franciskan odlocil z nami na romanje. hvala vam vnaprej za vas odg in lp

  2. Pozdravljeni.
    Mene pa zanima, kaksna razlika je med feanciskani, minoriti in kapucini? Koliko razumem, vse izhaja izreda, ki ga je ustanivil Francisek Assiski.

    1. Skozi zgodovino so se iz reda manjših bratov, ki ga je ustanovil sv. Frančišek, razvile tri veje: frančiškani, minoriti in kapucini. Nekdaj so bile razlike večje, danes so te razlike minimalne in jih v načinu življenja skoraj ne opazimo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovejši prispevki