Izvoljeno celotno vodstvo reda

gen-cap-2015Red manjših bratov, ki ga je ustanovil sv. Frančišek Asiški, vsakih 6 let obhaja generalni kapitelj, ko se zberejo provincialni ministri iz vseh provinc in drugih enot reda (98), predstavniki bratov neduhovnikov iz vseh konferenc reda (14) ter člani generalnega vodstva (10) s tajnikoma za evangelizacijo in misijone ter za vzgojo in študij. Na generalnem kapitlju sodeluje tudi več kot 30 sodelavcev, ki skrbijo za nemoten potek kapitlja (ekipa tajništva kapitlja, prevajalci, razlagalci, strokovnjaki za posamezna področja, redaktorji sklepnega dokumenta, predstavniki liturgične in logistične komisije). Na generalnem kapitlju se začrta smernice za delo in življenje bratov ter se izvoli novo vodstvo reda: generalnega ministra, generalnega vikarja in osem generalnih definitorjev.

Na nedeljo pred Gospodovim vnebohodom se tako v Assisiju pri Porciunkuli začeli že 188. generalni kapitelj, ki nosi naslov: Bratje in manjši. Dobrih 800 let od ustanovitve reda (1209) so bratje frančiškani pri Porciunkoli (t.j. cerkvici, kjer so začetki reda) obnovili svojo misijonsko zavzetost, pripravljeni srečati “nove uboge” današnjega časa in povečati svojo evangelizacijsko navdušenje, medverski in medkulturni dialog ter širitev miru.

novgenc058Iz naše Slovenske frančiškanske province sv. Križa se kapitlja udeležujejo kar trije bratje, saj sta poleg provincialnega ministra p. Marjana Čudna navzoča tudi br. Marijan Cvitak, ki je predstavnik bratov neduhovnikov iz Južnoslovanske konference in p. Viktor Papež, ki na kapitlju sodeluje kot strokovnjak za pravna vprašanja.

21. maja dopoldne so člani generalnega kapitlja volili generalnega ministra reda manjših bratov. Za to službo je bil za naslednjih šest let ponovno izvoljen dosedanji generalni minister br. Michael Anthony Perry. Rojen je bil v kraju Indianapolis (ZDA) 07.06.1954. Bil je provincialni minister province Presvetega Jezusovega Srca v ZDA, v provinci je deloval tudi v teološki vzgoji, v ponoviciaški formaciji, pri mednarodnem delu za pravičnost, mir in ohranjevanje stvarstva, deset let pa je deloval tudi v misijonih v Demokratični republiki Kongo. Od leta 2009 je bil generalni vikar reda in ob izpraznitvi mesta generalnega ministra je bil izvoljen za generalnega ministra in je vodil red do tega generalnega kapitlja. Potek volitev je vodil delegat svetega očeta, njegova eminenca kardinal Errazuriz Ossa, ki je podelil novoizvoljenemu pečat vsega reda manjših bratov. Br. Michael Anthony Perry je 120. naslednik sv. Frančiška. Do leta 2021 bo vodil skoraj 14.000 redovnikov reda manjših bratov, ki delujejo v 120 državah sveta.

novgen017Br. Julio César Bunader je bil v petek, 22. maja 2015, izvoljen za generalnega vikarja frančiškanskega reda. Rojen je bil leta 1961 v Mendozi (Argentina). Br. Julio je bil na prejšnjem generalnem kapitlju izvoljen za generalnega definitorja za latinskoameriško regijo, leta 2013 pa je prevzel službo vikarja reda. Noviciat je začel 05.03.1984, prve obljube je izrekel 27.02.1985, slovesne obljube pa 12.03.1988. V duhovnika je bil posvečen 01.05.1992. Prihaja iz province Vnebovzetja Device Marije iz Rio de la Plata v Argentini.

V vodstvu reda je poleg generalnega ministra in vikarja reda tudi osem definitorjev oz. svetovalcev. V soboto, 23. maja 2015 so za obdobje šestih let izbrali naslednje brate za generalne definitorje:

Evropsko področje pokrivajo trije generalni definitorji: br. Antonio Scabio iz Beneške province sv. Antona Padovanskega (Benetke, Italija), br. Ivan Sesar iz Hercegovske province Marijinega vnebovzetja (Mostar, BiH) in br. Lóránt Orosz iz Province Velike Gospe Madžarov (Budimpešta, Madžarska).

Latinskoameriško področje pokrivata dva generalna definitorja: br. Valmir Ramos iz Kustodije Presvetega Jezusovega Srca (Brazilija) in br. Ignacio Ceja iz Province sv. Frančiška in Jakoba (Zapopan, Mehika).

Za angleško govoreče področje je bil izvoljen br. Kevin Caoimhín Ó Laoide iz Irske province.

Afriko in Srednji Vzhod pokriva br. Nicodème Kibuzehose iz Province sv. Frančiška Asiškega (Nairobi, Kenija).

Azijo in Oceanijo predstavlja br. Lino Gregorio Redoblado iz Province sv. Petra Krstnika (Quezon City, Filipini).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Dan province 2015

ned Maj 31 , 2015
V sredo, 15. aprila 2015, se je na Sveti Gori odvil tradicionalni DAN PROVINCE. Zbrali smo se bratje iz vseh naših skupnosti. Med nami je bil tudi p. Stane Zore, ljubljanski nadškof in metropolit. Ob tem je nastal videoposnetek:

Morda vas zanima

  • Praznovati s sv. Frančiškom

  • V svobodi odrešeni za svobodo

  • Filmski pasijon v knjigi

Najnovejši prispevki

E-mail
Facebook
YouTube
Instagram