Akcija!

Dolžnosti in pravice klerikov v ZCP

3,00 

Kategorija: Oznaka:

Opis

Viktor Papež OFM

Ljubljana, 2004

Drugi vatikanski cerkveni zbor je globoko posegel tudi na področje pojmovanja duhovnika, njegove podobe, službe in življenja. Na temelju teologije o duhovniški službi in življenju in v luči novih poudarkov v ekleziologiji izstopa podoba duhovnika v odnosu do Kristusa, Cerkve, eshatoloških stvarnosti in do evangelizacije.
Govoriti o duhovnikovih dolžnostih in pravicah, ki opredeljujejo njegov položaj (status) v Cerkvi, pomeni srečati se s teologijo, pravom in duhovnostjo duhovnikovega življenja in delovanja.
Sedanji Zakonik cerkvenega prava (ZCP) iz leta 1983 je na temelju ekleziologije in teologije drugega vatikanskega cerkvenega zbora o duhovništvu vnesel v kanonsko zakonodajo precej novosti, tudi glede dolžnosti in pravic, ki so lastne klerikom.
Novi Zakonik cerkvenega prava je tudi močno skrčil navodila za življenje klerikov, ki so bila v prejšnji zakonodaji številna in zelo natančno določena. Klerike je potrebno predvsem spodbuditi k nenehni formaciji na vseh področjih, k uporabi sredstev za osebno posvečenje in uresničevanje popolnosti oziroma svetosti. Duhovniki imajo pravico, da prejmejo primerno nagrado za svoje opravljeno delo in naloge in da bodo mogli skrbeti za dolžno plačilo tistim, ki jim strežejo.
Avtor področje dolžnosti in pravic klerikov razdeli v skupine glede na to, ali posamezni kanonski predpisi govorijo o dolžnostih klerikov (obligationes), o njihovih pravicah (iura), oziroma so po vsebini bolj ekshortativnega značaja (exhortationes-commendationes).

Format: 154 str., 20 cm x 12,5 cm, broširano

ISBN 961-6326-35-X

POŠTNINA SAMO 1 €!

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Dolžnosti in pravice klerikov v ZCP”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.