Skoči na vsebino

Kaj počnemo?

imo iz evangeljske resnice: “Kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu” (Mt 18,20), se zavedamo, da je BRATSTVO EDINI NAČIN NAŠEGA ŽIVLJENJA IN OZNANJEVANJA.

Zavedamo se tudi, da je naše bratstvo odrešenjska skupnost, v kateri doživljamo Kristusovo moč križa in vstajenja. Bratska ljubezen naj se pokaže v konkretnem delu, soodgovornosti, organiziranosti, povezovanju, opogumljanju… Redovne zaobljube so znamenje zvestobe skupnosti in preroškega navdiha za ustvarjalno uresničevanje evangelizacije. Z zaobljubo uboštva daje brat vse svoje sposobnosti v služenje skupnosti, skupnost pa ga podpira z zaupanjem. Zaobljuba čistosti prebuja v nas zavest bratske povezanosti in prijateljstva. Pokorščina je apostolska krepost in obvezuje k delu v skupini, v dialogu in zaupanju.

Evangeljski način življenja je pri Frančišku povezan s kontemplacijo. Ko se odločimo za življenje po evangeliju, postanemo evangelizatorji. Gre za stalno spreobračanje k evangeliju in spreminjanje mentalitete. Kar doživljamo in ob kontemplaciji spoznavamo, izrazimo v slavljenju Boga. Praznovanje evharistije, molitvenega bogoslužja in druge pobožnosti se spreminjajo v oznanjevanje evangelija.

Frančišku je ves svet samostan, zato je ves svet prostor naše evangelizacije. Posebna skrb velja gobavcem našega časa. V Svetem Duhu, ki je vrhovni predstojnik našega reda, iščemo novih poti in novih rešitev, kako ves svet napolniti z evangelijem.

Sveti Frančišek je bratom naročil, naj oznanjajo evangelij predvsem s pričevanjem življenja, pa tudi z oznanjevanjem besede. Njegovi bratje so začutili potrebo po evangelizaciji mestnega prebivalstva, zato so ustanavljali samostane predvsem v mestnih središčih. V Ljubljani naj bi bili že davnega leta 1233, 7 let po Frančiškovi smrti. Provinca ima za letnico ustanovitve 1514, vendar je odtlej doživela vrsto sprememb in premikov. V sedanjem obsegu je bila provinca preoblikovana leta 1900 in se imenuje Slovenska frančiškanska provinca svetega Križa.

Župnijska pastorala
Levji delež našega delovanja zavzema skrb za župnijsko pastoralo, saj frančiškani v Sloveniji duhovno oskrbujemo 10 župnij:

 • KP: Nova Gorica – Kapela;
 • LJ: LJ-Bežigrad, LJ-Center, LJ-Šiška, LJ-Vič, Mošnje;
 • NM: Novo mesto – sv. Lenart;
 • CE: Nazarje;
 • MB: MB – Sv. Marija, Sv. Trojica.

Romarska središča
Po zgledu sv. Frančiška želimo biti blizu ljudem, zato nam je tudi zaupana skrb za mnoga romarska središča, kjer smo ljudem na voljo za spovedovanje. Srečate nas lahko na Sveti Gori, Strunjanu, Brezjah, Novi Štifti in v Mariboru.

Ljudski misijoni, duhovne vaje in romanja
Radi se odzovemo na povabilo za vodenje ljudskih misijonov, kjer skušamo ljudem približati veselo oznanilo, kakor je delal tudi sv. Frančišek. Ljudski misijoni nas na čudovit način približajo apostolskemu načinu oznanjevanja, ko gremo bratje po dva in dva po župnijah in oznjanjamo božje kraljestvo. Pišite na ljudski.misijoni@ofm.si.
Veliko ljudi pa želi izkusiti božjo bližino še na bolj doživet način, zato v okviru svojega pastoralnega delovanja ponujamo tudi različne programe duhovnih vaj. V ta namen so nam na voljo tudi domovi duhovnih vaj v Nazarjah, Novi Štifti, v Strunjanu in v domu TAU na Sveti Gori.
Duhovne potrebe otrok in mladine uspešno pokriva delo Frančiškanske mladinske pastorale – FMP. S svojimi programi duhovnih vikendov, Frančiškovih taborov, romanj in dnevov zbranosti močno pripomore k duhovni izgraditvi mladih.

Odmevnost po Sloveniji in svetu
Svet založništva je močno zaznamovala tudi naša ZBF – Založba Brat Frančišek, ki pridno izdaja publikacije naših frančiškanskih avtorjev in dela, ki govorijo o sv. Frančišku.
Naši bratje so dejavni tudi na znanstvenem področju, saj kar pet bratov predava na Teološki fakulteti v Ljubljani in Mariboru pa tudi v tujini.

V okviru našega delovanja so tudi naslednje dejavnosti:

Kratek film o življenju in delu bratov frančiškanov v Sloveniji:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dqauWMWFlSg[/youtube]

3 komentarji na “Kaj počnemo?”

 1. Pozdravljeni!

  V župniji razmišljamo o pripravi misijona. Ne vemo še natančno, kako bi to izpeljali, pa me zanima, kam se lahko obrnem za več informacij in dogovarjanje glede vašega obiska. Na strani sem namreč zasledila le, da se dozovete vabilu, ne vemo pa kam naj ga naslovimo (in kaj lahko prispevamo sami) 🙂

  Hvala in vse dobro!
  Renata

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.