Skoči na vsebino

Noviciat

Nato naj jim dajo obleko preizkušnje (2FPVod 2,9)

Po božjem usmiljenju smo prišli sem in želimo živeti z vami.
Dajte nam obleko preizkušnje in nas učite hoditi za Kristusom po zgledu sv. Frančiška.

Tako zaprosijo bodoči novinci svojega provincialnega ministra, da jih sprejme v leto preizkušnje, imenovano noviciat. Nato jim njihov magister obleče habit in podajo se na pot njegovega preizkušanja. Novinec preskuša habit in habit preskuša novinca – kdaj je vroč in kje tesen, a prijetno topel in učinkovit. Ko si obleče preprosto frančiškansko redovno obleko, si obenem obleče Kristusa kot je to storil sv. Frančišek. Zgodi se tudi, da je komu habit preozek ali drugemu prezahteven. Spoznati svoj habit in svoje počutje v njem je ravno namen noviciata. In če novinec spozna, da mu je habit pravšnje ukrojen, se ob koncu leta preizkušnje odloči začasno zaobljubiti se in ga nositi. Vsakdo skuša najti svoje mesto v svetu, kamor se bo vzidal, svojo poklicanost.

Novinec skozi leto spoznava vse skrivnosti svojega habita: v sebi in drugih odkriva, če in kako bo tu in zdaj lahko hodil po stopinjah našega Gospoda Jezusa Kristusa, v Cerkvi in po zgledu sv. Frančiška. Seznani se s frančiškanskimi viri in teologijo, poglobi se v frančiškansko duhovnost, v naše tri obljube: uboštvo, pokorščino, čistost in se uči biti človek molitve. Nauči se združevati najpreprostejša dela z najvišjo zbranostjo.

Na svetu jih je veliko, ki nosijo enak habit – novinec se v letu preizkušnje uči prepoznati v njih svojo ljubečo družino, frančiškanska družina pa preverja njega. Uči se življenja v skupnosti, bratskega zbiranja okrog oltarja, mize in knjige, predane enosti in topline z vsemi svojimi, ponižne in odgovorne pokorščine, sodelovanja…

Pri vsem tem potrebuje nekoga, ki svoj habit že dobro pozna in se mu je že ulegel po koži. Zato imajo novinci svojega magistra. Ta jih z zgledom, dobrohotnim opominjanjem in nesebično pomočjo uvaja v frančiškansko življenje, obenem pa tudi pomaga presojati njegovo poklicanost.

Noviciat v Slovenski frančiškanski provinci je na Sveti Gori pri Novi Gorici, naši znani romarski poti. Tako novinci niso obremenjeni s pastoralnim delom in jih okolje vzpodbuja k temu, da se posvetijo svoji samostanski družini. Prav tako je Sveta Gora s svojo krasno naravo oaza miru, kjer lahko s toliko večjo jasnostjo razumejo sv. Frančiška.


NOVINEC ali novic – redovniški pripravnik pred zaobljubami. V frančiškanskem redu traja noviciat eno leto, po katerem se naredi začasne zaobljube za eno leto.

MAGISTER se imenuje frančiškan, ki je postavljen v službo učitelja, tistega, ki mlade redovnike uči živeti po redovnem pravilu in jih navaja nanj. V našem redu tako poznamo: magistra postulantov, ki pripravlja kandidate za noviciat; magistra novincev, ki novince uvaja v redovno življenje; magistra bratov z začasnimi zaobljubami, ki le-te poglablja v redovnem življenju.

HABIT je redovna obleka, temnorjave barve, s kapuco in belim cingulom – vrvjo, na kateri so trije vozli, ki ponazarjajo tri obljube: uboštvo, pokorščino in čistost. Kot pove že ime (habit), naj bi ta obleka postala kot nekakšna navada, način življenja, ki je v hoji za Kristusom po načinu sv. Frančiška.

Kako postanem frančiškan >>>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.