Skoči na vsebino

PSMM: MAJ 2024

  • od

PAPEŽEVA SVETOVNA MREŽA MOLITVE

MOLITEV IN SLUŽENJE
IZZIVI, KI SOOČAJO ČLOVEŠTVO S POSLANSTVOM CERKVE • 2024 •


Molitveni namen za maj 2024:
ZA FORMACIJO REDOVNIKOV IN REDOVNIC TER BOGOSLOVCEV

Molimo, da bi redovniki in redovnice ter bogoslovci rasli na svoji poti poklicanosti s pomočjo človeške, pastoralne in duhovne formacije v kredibilne priče Evangelija.


MISLI ZA PREMIŠLJEVANJE OB MOLITVENEM NAMENU

APOSTOLSKA KONSTITUCIJA VERITATIS GAUDIUM*
Frančišek

27. december 2017

2. […] Kot sem že pripomnil ob neki priložnosti, »je eden glavnih doprinosov drugega vatikanskega koncila ravno iskanje načina za odpravo ločitve med teologijo in pastoralno oskrbo, med vero in življenjem. Upam si trditi, da je koncil do neke mere revolucioniral status teologije – vernikov način ravnanja in razmišljanja« (…) s pomočjo dialoga, v katerega so vključeni vsi ljudje naše sodobnosti, da v njem pozorno prisluhnemo njihovim težavam, stiskam in potrebam. Zato dokument Optatam Totius še posebej poudarja, naj »bo celotno izobraževanje študentov prežeto s pastoralno oskrbo«, da se tako navadijo »preseči meje svojih lastnih škofij, naroda ali obreda in pomagajo vsej Cerkvi ter so v duhu pripravljeni na oznanjanje Evangelija povsod po svetu.«

3. Zahvaljujoč neusahljivi predanosti družbenega in kulturnega premišljevanja Evangelija, kot to počne Božje ljudstvo na različnih celinskih območjih v dialogu z raznolikimi kulturami, je ta bogata zapuščina analize in usmerjanja preizkušana in obogatena tako rekoč »na terenu«. Zdaj je prišel čas, da se utrdi in da cerkvenemu študiju posreduje tisto modro in pogumno prenovo, ki jo zahteva misijonska preobrazba Cerkve, ki »gre naprej«.

Danes je najbolj potrebno, da se Božje ljudstvo povzpne na novo stopnjo »Duha polne« evangelizacije. To zahteva od nas »odločno razločevanje, očiščevanje in prenovo.« V tem procesu igra strateško vlogo ustrezna prenova teološkega študija. Z njo bi namreč duhovniki, posvečeni možje in žene ter predani laiki dobili ustrezne priložnosti za formacijo. Hkrati naj bi bile nekakšen kulturni laboratorij Božje previdnosti, v katerem Cerkev umetniško razlaga stvarnost, ki jo je prinesel Kristus in jo negujejo darovi modrosti in vednosti, s katerimi Sveti Duh bogati Božje ljudstvo na najrazličnejše načine – vse od sensus fidei fidelium, magisteriuma škofov, karizme prerokov do karizme učiteljev in teologov.

To je ključno za Cerkev, ki »gre naprej!« Danes to velja še toliko bolj; ne le, ker živimo v času sprememb, temveč tudi zato, ker doživljamo epohalne spremembe, zaznamovane z »antropološko« in »okolijsko« krizo širokega razpona. Prav zares smo priča znamenjem, ki kažejo, da se zaradi hitrih sprememb in razkroja počasi bližamo točki preloma; o tem govorijo tako obsežne naravne katastrofe kot družbene in finančne krize.« To kliče po »spremembah modelov globalnega razvoja« in »po ponovni opredelitvi napredka.« Težava je v tem, da še vedno ni vzpostavljena primerna kultura soočanja s to krizo. Primanjkuje vodstvo, ki bi nas lahko popeljalo na novo pot.

Ta obsežna in nujna naloga na kulturni ravni akademskega izobraževanja ter znanstvenega študija zahteva široko in iskreno prizadevanje za radikalno spremembo paradigme ali – upam si reči – za »drzno kulturno revolucijo.« V luči teh prizadevanj je svetovna mreža teoloških univerz in fakultet poklicana k odločnemu doprinosu kvasa, soli in luči Kristusovega Evangelija in k živemu izročilu Cerkve, ki je vselej odprto za nove situacije in ideje.

Dokument obsega 87 strani in želi spodbujati celostno izobraževanje, ki upošteva vse vidike posameznika.

*Glej celo sporočilo:
https://www.vatican.va/content/francesco/en/apost_constitutions/documents/papa-francesco_costituzione-ap_20171208_veritatis-gaudium.html
© Copyright – Libreria Editrice Vaticana


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.