Skoči na vsebino

Naša Mati stoji blizu

Pismo generalnega ministra za veliko noč 2022
La Verna, 9. april 2022

NAŠA MATI STOJI BLIZU

Vsem manjšim bratom
Vsem sestram klarisam
Vsem sestram konceptualistkam
Vsem tretjerednikom

Dragi bratje in sestre,
naj vam Gospod da mir!

Letos je nemogoče pričakovati veliko noč in jo praznovati, ne da bi imeli v mislih dogajanje v svetu. Zgroženi smo zaradi vojne v Ukrajini, ki ljudem povzroča trpljenje in ogroža vse človeštvo.

Hkrati nas vojna sili, da pogled upremo tudi v številne druge konflikte po vsem svetu, kot so v Etiopiji in Somaliji, Šrilanki, Mjanmaru, Jemnu, Haitiju, na Kubi, v Siriji, Afganistanu, Kongu, Nigeriji in na žalost tudi drugje. V več teh državah so tudi naše skupnosti. Ne morem mimo Sredozemlja, kjer že veliko časa umirajo mnogi ljudje.

Upam, da nam bo moje voščilo pomagalo spoznati, da bo pasha celotnega sveta minila z nemirom zgodovine, čeprav je boj med energijo vstajenja in silami, ki jo želijo omiliti, vedno močan. In v takšnem boju ne moremo ostati brezbrižni.

V postnem času smo se pripravljali, da bomo za veliko noč obnovili zaobljube pri krstu, ki je zaznamoval temeljno izbiro našega življenja, Kristusa Gospoda, križanega in vstalega.

Zapomniti si moramo, da smo bili odkupljeni za visoko ceno in nekomu pripadamo. Hkrati pa ne pozabimo, da vsak mož, vsaka ženska in vsako bitje, skrivnostno vključeno v Gospodovo pasho, živi v bojih skozi vso zgodovino in poraja človeštvo tistega Kristusa, ki je premagal greh in smrt, da bi nam dal polnost Življenja. Zadnjo in odločilno besedo v zgodovini ima velika noč, žrtvovano, veličastno Jagnje, ne pa moč orožja, naj bo še tako uničujoče.

Papež je 25. marca vse človeštvo, zlasti Rusijo in Ukrajino, zaupal Marijinemu Brezmadežnemu Srcu oziroma ga mu posvetil.

Zdi se mi, da nas to »duhovno dejanje«, kot ga je imenoval papež Frančišek, predvsem spominja na dejstvo, da vesolje in zgodovina pripadata Bogu.

Zato svojemu največjemu Dobrotniku vse vrnimo!

Obnovimo svojo pripadnost vsemogočnemu dobremu Gospodu, ki živi v Kristusu Gospodu.

Vsa bitja povabimo, naj hvalijo in blagoslavljajo Najvišjega!

To dejanje nas je spomnilo, da smo bitja, torej otroci našega nebeškega Očeta, bratje in sestre v Jezusu Kristusu, ne gospodarji svoje vrste, v luči Duha. Skratka bratje in manjši!

Podobno se je dogajalo v Marijinem srcu, ko je stala poleg križa, kot je zapisano v Janezovem evangeliju.

Tudi pod velikanskim križem, ki danes stoji v Ukrajini in v mnogih državah po vsem svetu, stoji naša mati.

Navzočnost Marije, Device, ki je postala Devica Cerkev, in »nam je Gospoda veličastva dala za brata« (Legenda Maior IX, 3), je neločljivo povezana z našim krstnim posvečenjem in poklicem.

Marija je bila Sinova zvesta učenka vse do križa in v pričakovanju vstajenja, ki ga je napolnjevala vera. Tako lahko z njo in po njeni priprošnji rastemo kot učenci, pričevalci in oznanjevalci velike noči.

Naša mati stoji poleg številnih mater in očetov, ki morajo v tej zli vojni in v mnogih, številnih drugih okoliščinah po vsem svetu pokopati svoje otroke.

Naša mati stoji poleg tistih, ki vpijejo v nebo in pogosto s težavo najdejo sledi Božje navzočnosti v tem življenju. Stoji tudi poleg tistih, ki ne morejo več vpiti v nebo ali iskati.

Naša mati stoji poleg tistih, ki dvigujejo bogokletne roke zoper druge kristjane in druge, čeprav so krščeni. Stoji poleg tistih kristjanov, ki iz oči v oči z vojnimi grozotami ne vedo, kaj storiti. Vojna je vedno krivična in dokončna. Stoji poleg tistih, ki v tej uri ne morejo govoriti o evangeliju.

Naša mati stoji poleg tistih, ki kot potrpežljiv rokodelec vsak dan tkejo mir, sprejemajo male, begunce, migrante, gradijo mostove in ne zidov. Stoji poleg tistih, ki po vsem svetu živijo v vse večjem uboštvu, podnebnih spremembah, prepadom med bogatimi in revnimi ter v negotovosti glede prihodnosti. Stoji poleg tistih, ki so na mnoge načine zavezani solidarnosti z mnogimi.

Naša mati stoji poleg tistih, ki vztrajno molijo, da bi prepoznali in sprejeli navzočnost Kristusa, križanega in vstalega v tej tragični uri, in jih tolažili v tisti bolečini, s katero jih še vedno prebada nesmiselno nasilje: Ljubezen ni ljubljena! Naj bo ponižna molitev rožnega venca ob misli na evangelij in v družbi tolikih preprostih in ubogih, glas, ki prosi Marijo, naj posreduje pri Bogu, da se bo lahko dotaknil zakrknjenih src, ki ogrožajo svetovni mir.

Naša mati stoji poleg številnih manjših bratov, sester frančiškank in laikov, ki ostajajo tam, kjer divja vojna, tolažijo ljudi in ohranjajo upanje, pa tudi poleg tistih, ki sprejemajo množico ljudi, ki beži pred vojno.

Naša mati stoji poleg narodov Bližnjega vzhoda, ki trpijo zaradi konfliktov, ki se še vedno niso razrešili; poleg kristjanov in naših bratov, ki praznujejo velikonočno skrivnost v Jeruzalemu in svetih krajih. Zato jim tudi mi ostanimo blizu, podpirajmo njihovo navzočnost in poslanstvo, predvsem z nabirko na veliki petek, za katero vas prosim, da tudi v tem času dobro poskrbite.

Mislim, da moramo znova odkriti Marijino navzočnost v našem življenju, kje naša mati stoji poleg nas.

Marija nas vedno usmerja h Gospodu Kristusu in enako k njegovim bratom in sestram.

Marija nam pokaže pot spreobrnjenja in pokore, ki sta jo sveti Frančišek in sveta Klara pozdravila kot nov začetek, da bi se mir lahko začel v vsakem izmed nas in izžareval v mnogih.

Marija, ki je stala poleg križa v pričakovanju vstajenjskega veselja, nam pomaga, da ne odvrnemo pogleda, ampak živimo polno tudi v tej bridki uri, da bi se spremenila v sladkost Kristusove pashe. On je središče sveta in Gospodar zgodovine, ki kraljuje s križa.

Svoje razmišljanje pišem v svetišču La Verna, frančiškanske kalvarije, ko se duhovne vaje generalnih definitorjev naših štirih frančiškanskih družin bližajo koncu. Vsakemu izmed vas želim pravo veliko noč, ki nam bo podarila vstajenjsko veselje, nas pretresla in spreobrnila iz mlačnega krščanskega in frančiškanskega življenja in vdanosti v usodo.

Naj Gospod v nas po svojem trpljenju obudi ljubezen do Njega, do uničenih življenj mnogih, do upanja mnogih, zlasti mladih, do pravičnosti in sprave za vse.

Pošiljam vam blagoslov svetega Frančiška in vsem iskreno želim mirne velikonočne praznike.

Vaš brat in služabnik

br. Massimo Fusarelli, OFM
generalni minister

Prot. 111165

1 komentar na “Naša Mati stoji blizu”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.